Je čas čerstvej špargle, treba tu rýchlo využiť. Najdelikátnejšia je iba uvarená v pare. Vodu možno osoliť a špargľu nechať stáť v pare na stojato, zviazanú do zväzkov. Zvlášť varíme zelenú a zvlášť bielu šargľu, potom ich na tanieri pomiešame, polejeme rozpusteným maslom a posypeme pažítkou. Väčší labužníci si ju môžu posypať opraženou strúhankou alebo pomletými či podrvenými „kornflejkmi“. Výborná je aj špargľová polievka. Špargľu uvaríme v osolenej vode. Potom ju rozmixujeme s vodou, kde sa varila (ak je vody veľa, zlejeme ju, aby zostali asi 0,3 – 0,4 l na viazaničku), pridáme biele korenie (do zelenej špargle zelené), štipku muškátového oriešku. Potom vmiešame podľa chuti sójové mlieko a polievku posypeme pažítkou.
A nakoniec ešte jeden typ na ľahkú večeru, ktorá výborne chutí s bielym chlebom a ľahkým bielym vínom.
Špargľový nákyp
75 g očistenej čerstvej špargle, 150 ml vody, 1,5 čajovej lyžičky prášku agar-agar (vegetariánska obdoba želatíny), 250 ml kyslej smotany, 2 bielka, biele korenie, soľ, pažítka.
Špargľu uvaríme v pare celkom do mäkka a prepasírujeme. Zmiešame ju s vodou, v ktorej sa varila, pridáme agar-agar a necháme prevrieť. Na miernom ohni povaríme asi 2 minúty. Keď zmes vychladne, rozmiešame alebo rozmixujeme ju s kyslou smotanou, posolíme a okoreníme. Nakoniec opatrne zamiešame tuhý sneh. Dáme do misiek vypláchnutých vodou a necháme stuhnúť v chladničke.
Autor: bd