Alebo ozajstní fajnšmekri sa na ňu vyberú priamo do viedenského hotela Sacher. Tam ju totiž pečú podľa starých receptúr.
Ako každé slávne jedlo, aj Sacherova torta má svoj príbeh. Vymysleli ju v paláci kniežaťa Metternicha, ktorý bol ríšskym kancelárom. V roku 1832 u neho pracoval mimoriadne nadaný kuchársky učeň Franz Sacher. Raz, keď si jeho pán pozval hostí, mal pre nich pripraviť obed. A on sa rozhodol na záver ponúknuť nejakú novú lahôdku. Jednoduchú čokoládovú tortu s marmeládou, a predsa s nezameniteľnou chuťou. Recept zostal tajomstvom, ktorý Franz Sacher prezradil jedine svojmu synovi. Práve ten si v roku 1876 otvoril svetoznámy hotel Sacher a Sacherova torta je tam dodnes hlavnou špecialitou. Predáva sa aj v špeciálnej predajni.
Na „sacherku“ existuje viacero receptov. My vám ponúkame ten originál viedenský.
Sacherova torta
130 g masla, 110 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 6 vajec, 300 g jemného kryštálového cukru, 130 g čokolády na varenie, 100 g práškového cukru, 130 g hladkej múky, marhuľová marmeláda
Poleva: 200 g cukru, 1/8 l vody, 150 g čokolády, šľahačka
Do penista vymiešame zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom. Primiešame roztopenú, ale nie vrelú čokoládu a žĺtky. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme kryštálový cukor a napenenú zmes opatrne vmiešame do hmoty. Potom zľahka vmiešame múku. Maslom a múkou vymastenú a vysypanú tortovú formu naplníme cestom a pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 55 minút.
Kým sa torta pečie, pripravíme polevu. Cukor necháme rozpustiť vo vode, pridáme čokoládu a vo vodnom kúpeli povaríme, kým nezhustne.
Či je cesto hotové, vyskúšame tenkou drevenou tyčinkou, ktorú vpichneme do stredu torty. Ak je po vytiahnutí čistá, je torta hotová. Vychladnutý korpus vyklopíme a vrch potrieme marmeládou. Nakoniec potrieme polevou a necháme dokonale stuhnúť. Servírujeme s neosladenou šľahačkou. (bd)