Recept: Franckova torta

Sacherovu tortu si môžete dať síce aj v slovenskej cukrárni, od tej pravej má však na míle ďaleko. Obyčajne to býva vysušený kus čokoládového cesta. Pravá sacherka je vlhká a vláčna a najlepšie je doviezť si ju z Viedne v špeciálnej drevenej škatuli.

Alebo ozajstní fajnšmekri sa na ňu vyberú priamo do viedenského hotela Sacher. Tam ju totiž pečú podľa starých receptúr.

Ako každé slávne jedlo, aj Sacherova torta má svoj príbeh. Vymysleli ju v paláci kniežaťa Metternicha, ktorý bol ríšskym kancelárom. V roku 1832 u neho pracoval mimoriadne nadaný kuchársky učeň Franz Sacher. Raz, keď si jeho pán pozval hostí, mal pre nich pripraviť obed. A on sa rozhodol na záver ponúknuť nejakú novú lahôdku. Jednoduchú čokoládovú tortu s marmeládou, a predsa s nezameniteľnou chuťou. Recept zostal tajomstvom, ktorý Franz Sacher prezradil jedine svojmu synovi. Práve ten si v roku 1876 otvoril svetoznámy hotel Sacher a Sacherova torta je tam dodnes hlavnou špecialitou. Predáva sa aj v špeciálnej predajni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na „sacherku“ existuje viacero receptov. My vám ponúkame ten originál viedenský.

Sacherova torta

130 g masla, 110 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 6 vajec, 300 g jemného kryštálového cukru, 130 g čokolády na varenie, 100 g práškového cukru, 130 g hladkej múky, marhuľová marmeláda

Poleva: 200 g cukru, 1/8 l vody, 150 g čokolády, šľahačka

Do penista vymiešame zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom. Primiešame roztopenú, ale nie vrelú čokoládu a žĺtky. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme kryštálový cukor a napenenú zmes opatrne vmiešame do hmoty. Potom zľahka vmiešame múku. Maslom a múkou vymastenú a vysypanú tortovú formu naplníme cestom a pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 55 minút.

Kým sa torta pečie, pripravíme polevu. Cukor necháme rozpustiť vo vode, pridáme čokoládu a vo vodnom kúpeli povaríme, kým nezhustne.

SkryťVypnúť reklamu

Či je cesto hotové, vyskúšame tenkou drevenou tyčinkou, ktorú vpichneme do stredu torty. Ak je po vytiahnutí čistá, je torta hotová. Vychladnutý korpus vyklopíme a vrch potrieme marmeládou. Nakoniec potrieme polevou a necháme dokonale stuhnúť. Servírujeme s neosladenou šľahačkou. (bd)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  2. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  3. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  5. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  6. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  2. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  3. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  5. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  6. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  7. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  8. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 252
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 671
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 199
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 581
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 383
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 204
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 825
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 1 760
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu