Torta, ktorá sa nedá pokaziť

Pečenie torty považujú mnohí už za vyšší stupeň kulinárskeho umenia a radšej sa doň nepúšťajú. Myslia si, že na nich čaká príliš veľa nástrah. My vám však teraz ponúkame jednoduchý, a pritom skvelý recept. Nejde doň múka, takže nehrozí, žeby cesto bolo ..

Pečenie torty považujú mnohí už za vyšší stupeň kulinárskeho umenia a radšej sa doň nepúšťajú. Myslia si, že na nich čaká príliš veľa nástrah. My vám však teraz ponúkame jednoduchý, a pritom skvelý recept. Nejde doň múka, takže nehrozí, žeby cesto bolo pritvrdé, nevzdušné. Vlastne hrozia iba dve riziká – že vám ho rodina zlíže ešte pred upečením (hmota chutí lepšie než najjemnejšia nutela) – no a potom už len, že vám pochúťka prihorí. No a ešte, že sa na vás neujde ani jediný kúsok, tento zákusok totiž mizne zo stola mimoriadne rýchlo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

180 g horkej čokolády, 180 g kryštálového cukru, 180 g masla, 180 g opražených lieskovcov, 6 vajec, marhuľový džem.

Poleva: 100 g horkej čokolády (môže byť aj viac), 2 polievkové lyžice vody, 1 polievková lyžica masla, 1–2 balíčky lieskovcov na zdobenie (nemusí byť).

Z naváženého cukru odoberieme tri polievkové lyžice a zvyšok vymiešame s maslom. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a keď trochu vychladne, vmiešame ju do hmoty. Potom opatrne vmiešame 6 žĺtkov. Pridáme nasucho dohneda opražené lieskovce, ktoré sme šúchaním v utierke zbavili šupiek. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a pridáme doň zvyšný cukor. Poriadne vyšľaháme a zľahka vmiešame do zmesi.

Tortovú formu vymažeme maslom, vysypeme polohrubou múkou a vlejeme do nej hmotu. Pečieme pri 180 stupňoch asi 50 minút. Po upečení necháme tortu trochu vychladnúť a potom ju vyklopíme z formy. Vrch, prípadne aj boky potrieme lekvárom, do ktorého môžeme pridať troška rumu. Vo vodnom kúpeli, alebo na veľmi slabom plameni rozpustíme čokoládu s vodou a maslom. Nalejeme na tortu a rozotrieme. Necháme stiecť aj po bokoch. Nakoniec boky posypeme posekanými olúpanými praženými lieskovcami. Väčšie si necháme a ozdobíme nimi vrchnú časť. Môžeme podávať aj so šľahačkou. (bd)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 173
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 5 229
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 130
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 671
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 3 441
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 948
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 749
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 479
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu