Pečenie torty považujú mnohí už za vyšší stupeň kulinárskeho umenia a radšej sa doň nepúšťajú. Myslia si, že na nich čaká príliš veľa nástrah. My vám však teraz ponúkame jednoduchý, a pritom skvelý recept. Nejde doň múka, takže nehrozí, žeby cesto bolo pritvrdé, nevzdušné. Vlastne hrozia iba dve riziká – že vám ho rodina zlíže ešte pred upečením (hmota chutí lepšie než najjemnejšia nutela) – no a potom už len, že vám pochúťka prihorí. No a ešte, že sa na vás neujde ani jediný kúsok, tento zákusok totiž mizne zo stola mimoriadne rýchlo.
180 g horkej čokolády, 180 g kryštálového cukru, 180 g masla, 180 g opražených lieskovcov, 6 vajec, marhuľový džem.
Poleva: 100 g horkej čokolády (môže byť aj viac), 2 polievkové lyžice vody, 1 polievková lyžica masla, 1–2 balíčky lieskovcov na zdobenie (nemusí byť).
Z naváženého cukru odoberieme tri polievkové lyžice a zvyšok vymiešame s maslom. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a keď trochu vychladne, vmiešame ju do hmoty. Potom opatrne vmiešame 6 žĺtkov. Pridáme nasucho dohneda opražené lieskovce, ktoré sme šúchaním v utierke zbavili šupiek. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a pridáme doň zvyšný cukor. Poriadne vyšľaháme a zľahka vmiešame do zmesi.
Tortovú formu vymažeme maslom, vysypeme polohrubou múkou a vlejeme do nej hmotu. Pečieme pri 180 stupňoch asi 50 minút. Po upečení necháme tortu trochu vychladnúť a potom ju vyklopíme z formy. Vrch, prípadne aj boky potrieme lekvárom, do ktorého môžeme pridať troška rumu. Vo vodnom kúpeli, alebo na veľmi slabom plameni rozpustíme čokoládu s vodou a maslom. Nalejeme na tortu a rozotrieme. Necháme stiecť aj po bokoch. Nakoniec boky posypeme posekanými olúpanými praženými lieskovcami. Väčšie si necháme a ozdobíme nimi vrchnú časť. Môžeme podávať aj so šľahačkou. (bd)