Treba rýchlo využiť hriešne krátku sezónu mladučkého hrachu, čerstvých voňavých jahôd, trpkých višní. Najlepšie je trhať ich rovno zo stromu či nazbierať v záhone a jesť surové. Vtedy majú najviac vitamínov. Navyše sa po nich nepriberá. My vám však ponúkame recept, ktorý líniu trochu ohrozí. Božskú chuť sladkej jarnej polievke dodáva totiž hojnosť masla. Stojí to však za to a pokiaľ si po nej dáte už iba ten surový hrášok a čerstvé jahody, môžete si ju dopriať aj pred vypuknutím sezóny plaviek. A kto predsa len dbá na štíhlu líniu, môže maslo vymeniť za olivový olej. Ale nie je to celkom ono.
Sladká jarná polievka
Na masle podusíme na rezančeky nakrájanú mladú mrkvu, petržlen, kaleráb. Pridáme vylúpaný čerstvý hrášok, zalejeme vodou, posolíme a privedieme do varu. Zeleniny musí byť dostatok, aby polievka bola poriadne hustá. Opäť vezmeme hojne masla, pridáme hladkú múku a spravíme svetlú zátrepku. Polievku zahustíme, pridáme čierne korenie a asi tri polievkové lyžice kryštálového cukru. Slano-sladko-korenistá chuť musí byť vyvážená.
Na tanieri rozmiešame dva žĺtky so soľou a hrubou krupicou. Pridáme tuhý vyšľahaný sneh a posekanú petržlenovú vňať. Z hmoty (musí byť dostatočne hustá, aby sa nerozvarila) vykrajujeme malou lyžičkou malé hrudky, ktoré zavaríme do polievky. Nakoniec vsypeme veľa nasekanej petržlenovej vňate a pažítku.
(bd)