zajedzme si: Jarné hody

V neskorú jar nie je snáď príjemnejší relax než ranná prechádzka po trhovisku, prehŕňať sa v karotke, kaleráboch, krehkých petržlenoch. Tým šťastnejším, čo vlastnia záhradu, poskytne psychoterapiu prechádzka pomedzi hriadky.

Treba rýchlo využiť hriešne krátku sezónu mladučkého hrachu, čerstvých voňavých jahôd, trpkých višní. Najlepšie je trhať ich rovno zo stromu či nazbierať v záhone a jesť surové. Vtedy majú najviac vitamínov. Navyše sa po nich nepriberá. My vám však ponúkame recept, ktorý líniu trochu ohrozí. Božskú chuť sladkej jarnej polievke dodáva totiž hojnosť masla. Stojí to však za to a pokiaľ si po nej dáte už iba ten surový hrášok a čerstvé jahody, môžete si ju dopriať aj pred vypuknutím sezóny plaviek. A kto predsa len dbá na štíhlu líniu, môže maslo vymeniť za olivový olej. Ale nie je to celkom ono.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Sladká jarná polievka

Na masle podusíme na rezančeky nakrájanú mladú mrkvu, petržlen, kaleráb. Pridáme vylúpaný čerstvý hrášok, zalejeme vodou, posolíme a privedieme do varu. Zeleniny musí byť dostatok, aby polievka bola poriadne hustá. Opäť vezmeme hojne masla, pridáme hladkú múku a spravíme svetlú zátrepku. Polievku zahustíme, pridáme čierne korenie a asi tri polievkové lyžice kryštálového cukru. Slano-sladko-korenistá chuť musí byť vyvážená.

Na tanieri rozmiešame dva žĺtky so soľou a hrubou krupicou. Pridáme tuhý vyšľahaný sneh a posekanú petržlenovú vňať. Z hmoty (musí byť dostatočne hustá, aby sa nerozvarila) vykrajujeme malou lyžičkou malé hrudky, ktoré zavaríme do polievky. Nakoniec vsypeme veľa nasekanej petržlenovej vňate a pažítku.

SkryťVypnúť reklamu

(bd)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 937
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 002
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 258
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 662
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 157
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 945
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 618
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave 1 332
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu