Domovom uhoriek je India, odkiaľ sa rozšírili do celého sveta. Je to veľmi stará kultúrna rastlina a starí Egypťania pestovali uhorky už 2-3-tisíc rokov pred Kristom. Uhorka je liana, šplhá sa po susedných rastlinách a získava viac slnka pre seba. Veľmi rýchlo kvitne a nasadzuje plody a už 60-70 dní po zasadení semien možno zberať prvú úrodu. Je to rastlina teplomilná a vyžaduje dobrú, organickým hnojom zásobenú pôdu. Jej plody zo všetkých druhov zeleniny obsahujú najviac vody, najmenej vitamínov a živín. Ale svojím obsahom draslíka a vlákniny podporuje činnosť žalúdka a čriev.
Uhorkové porasty neznášajú horúce suché počasie a trpia mnohými chorobami. Už pár rokov postupuje z juhu ďalej do Európy uhorková perenospóra, ktorá predčasne zničí celé záhony.
Uhorkové semeno si zachováva klíčivosť mnoho rokov. Hovorí sa, že dobrý záhradník nosí uhorkové semeno za opaskom sedem rokov. Samčie a samičie kvety možno dobre rozoznať. Prvé kvitnú samčie. Moderné hybridy nasadzujú množstvo samičích kvetov a dávajú vysoké úrody. Záhradkári vedia, že hlavný výhon treba za štvrtým-piatym listom zaštipovať, aby sa podporil rast bočných výhonov.
V našich končinách trpia uhorky mnohými škodcami - svilušky, antraknóza, múčnatka, vírusová mozaika atď. Napriek tomu je to vyhľadávaná zelenina, hlavne do šalátov a vo forme sladkokyslých nakladačiek.
Ak sú rozdiely medzi dennými a nočnými teplotami vysoké, plody uhoriek horknú. Je to však do určitej miery aj odrodová záležitosť.
ANASTÁZIA GINTEROVÁ