Zajedzme si

Mrkva nielen pre zajace

Mrkva bola obľúbená už v stredoveku a do sveta sa rozšírila zo Stredomoria. Je zdravá, pretože obsahuje provitamín A – karotén. Zaujímavé je vedieť, že viac sa ho uvoľňuje pri spracovaní mrkvy než pri hryzení v surovom stave. Pri strúhaní je to 36 percent, pri tepelnej úprave až 60 percent, kým pri jedení celej surovej mrkvy len päť percent. Na rozdiel od ostatnej zeleniny teda platí, že mrkvu možno pokojne krátko povariť. Ak si dávate čerstvú mrkvovú šťavu, vmiešajte do nej aj lyžičku panenského oleja, vďaka ktorému sa karotén v tele lepšie využije. Z mrkvy sa dá pripraviť všeličo. Od klasických polievok, omáčok, až po koláče, torty a cukrovinky. V indickej reštaurácii v Bratislave ponúkajú napríklad mrkvovú chalvu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

My vám poradíme jednoduchšie recepty – rýchle, ľahké a s minimom kalórií, teda ako stvorené na čas prázdnin a leta, keď je mladá mrkvička všade naporúdzi.

Dusená karotka s koňakom

500 g karotky, 3 g práškového cukru, 50 g masla, 1 dl koňaku, soľ

Pol kila očistenej karotky pokrájame na veľmi tenké kolieska. Maslo rozpustíme, pridáme cukor, pokrájanú karotku, osolíme a zalejeme koňakom. Dusíme v mierne teplej rúre bez miešania asi 50 minút. Kolieska musia zostať vcelku. Podávame ako prílohu k teľaciemu či hovädziemu mäsu.

Mrkvový šalát s banánom

300 g mrkvy, 150 g banánov, 5 g práškového cukru, šťava z 1 citróna, 20 g kyslej smotany, soľ

Očistenú mrkvu postrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Zvyšok šťavy vmiešame do osladenej a osolenej smotany, pridáme mrkvu a napokon banán pokrájaný na tenké plátky. Podávame vychladené.

SkryťVypnúť reklamu

Mrkvový chren

400 g mrkvy, 100 g jabĺk, 100 g chrenu, šťava z 1 citróna, 5 g práškového cukru, vlašské orechy, 1/2 dl vody, soľ

Očistenú mrkvu a jablká postrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme na jemno postrúhaný chren, vodu, hrsť orechov, osolíme, osladíme a premiešame. Podávame k údenému mäsu. (bd)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 081
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 426
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 173
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 544
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 491
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 244
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 042
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 881
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu