Mrkva bola obľúbená už v stredoveku a do sveta sa rozšírila zo Stredomoria. Je zdravá, pretože obsahuje provitamín A – karotén. Zaujímavé je vedieť, že viac sa ho uvoľňuje pri spracovaní mrkvy než pri hryzení v surovom stave. Pri strúhaní je to 36 percent, pri tepelnej úprave až 60 percent, kým pri jedení celej surovej mrkvy len päť percent. Na rozdiel od ostatnej zeleniny teda platí, že mrkvu možno pokojne krátko povariť. Ak si dávate čerstvú mrkvovú šťavu, vmiešajte do nej aj lyžičku panenského oleja, vďaka ktorému sa karotén v tele lepšie využije. Z mrkvy sa dá pripraviť všeličo. Od klasických polievok, omáčok, až po koláče, torty a cukrovinky. V indickej reštaurácii v Bratislave ponúkajú napríklad mrkvovú chalvu.
My vám poradíme jednoduchšie recepty – rýchle, ľahké a s minimom kalórií, teda ako stvorené na čas prázdnin a leta, keď je mladá mrkvička všade naporúdzi.
Dusená karotka s koňakom
500 g karotky, 3 g práškového cukru, 50 g masla, 1 dl koňaku, soľ
Pol kila očistenej karotky pokrájame na veľmi tenké kolieska. Maslo rozpustíme, pridáme cukor, pokrájanú karotku, osolíme a zalejeme koňakom. Dusíme v mierne teplej rúre bez miešania asi 50 minút. Kolieska musia zostať vcelku. Podávame ako prílohu k teľaciemu či hovädziemu mäsu.
Mrkvový šalát s banánom
300 g mrkvy, 150 g banánov, 5 g práškového cukru, šťava z 1 citróna, 20 g kyslej smotany, soľ
Očistenú mrkvu postrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Zvyšok šťavy vmiešame do osladenej a osolenej smotany, pridáme mrkvu a napokon banán pokrájaný na tenké plátky. Podávame vychladené.
Mrkvový chren
400 g mrkvy, 100 g jabĺk, 100 g chrenu, šťava z 1 citróna, 5 g práškového cukru, vlašské orechy, 1/2 dl vody, soľ
Očistenú mrkvu a jablká postrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme na jemno postrúhaný chren, vodu, hrsť orechov, osolíme, osladíme a premiešame. Podávame k údenému mäsu. (bd)