LUČENEC – Epidémiu hnačkového ochorenia zaznamenali tento týždeň epidemiológovia v Lučenci.
Postihnutých je 21 zo 70 zamestnancov tamojšej spoločnosti Hrádok Mäsokombinát, ktorí počas nočnej služby na prelome tohto a minulého týždňa zjedli večeru v podnikovej jedálni. Vo vzorkách odobratých z potravín, ako aj od postihnutých ľudí sa však nepreukázala salmonelóza. Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie Štátneho zdravotného ústavu v Lučenci Simony Fančiovej ide teda o inú špecifikovanú bakteriálnu infekciu. „Príčinou nákazy je pravdepodobne sekundárna kontaminácia. Keďže jedlo bol správne tepelne upravené, mohlo k nej dôjsť pri príprave alebo manipulácii s potravinami. Vylúčené však nie sú ani ďalšie možnosti,“ konštatovala Fančiová.
Ani jeden z postihnutých nemusel byť hospitalizovaný. Po ambulantnom ošetrení pacientom nasadili protihnačkovú liečbu a zostali v domácom ošetrení. Vedúca oddelenia epidemiológie vylúčila, že by počet postihnutých ešte vzrástol.
(tasr)