Leto je na vrchole, prečo nevyužiť v kuchyni aj produkty rozkvitnutých lúk? Dá sa zužitkovať všeličo, napríklad aj ďatelina, žihľava alebo šťaveľ. Navyše, takéto varenie je spojené s príjemnou prechádzkou do lesa či na lúku, kde si nazbierate zaručene čerstvé suroviny.
A ešte pridávame tip, ako dávať klíčiť pšenicu, hrach, šošovicu či slnečnicu, ktoré sa do polievok pridávajú na zlepšenie chuti. Čas klíčenia je asi 3 dni. Prvý deň ich necháme v pohári zaliate studenou vodou, ktorú aspoň dva razy vymeníme a zrná prepláchneme. Potom ich necháme doklíčiť na vlhkej miske a tiež preplachujeme. Konzumujeme, keď sú klíčky dlhé asi 5 milimetrov. Možno ich pridávať do polievok a zeleninových šalátov, ale jesť aj na sladko, s medom, jogurtom, jablkami, hrozienkami a orechmi.
Ďatelinová polievka
4 hrste červenej lúčnej ďateliny, 50 g hrubozrnnej múky, polievková lyžica olivového oleja, 2 mrkvy, 100 g naklíčenej pšenice, soľ, rasca, petržlenová vňať.
Ďatelinu dobre umyjeme a sparíme horúcou vodou. Necháme stáť 5 minút, aby zmäkla. Hmotu rozmixujeme a vlejeme do litra vriacej osolenej vody. Pridáme lyžičku podrvenej rasce a vmiešame hrubozrnnú múku. Varíme asi 10 minút, potom pridáme lyžicu oleja a polievku odstavíme. Do ešte teplej, ale nie vriacej polievky pridáme naklíčenú pšenicu (dostať ju už v obchodoch), nastrúhanú surovú mrkvu a petržlenovú vňať.
Šťaveľová polievka
2 hrste šťaveľa, 3 polievkové lyžice sójovej múky, 2 veľké zemiaky, naklíčené slnečnicové semená, lyžica olivového oleja, rasca, soľ.
Do litra vriacej vody pridáme soľ a na kocky pokrájané zemiaky. Po piatich minútach varenia vmiešame sójovú múku, rascu a väčšinu posekaného šťaveľa. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Potom polievku odstavíme, pridáme olej a na tanieri posypeme zvyšným surovým šťaveľom.
Žihľavová polievka
4 hrste mladej žihľavy, 50 g hrubozrnnej múky, 2 mrkvy, rasca, lyžica olivového oleja, soľ, naklíčená pšenica, pažítka.
Žihľavu zalejeme vriacou vodou a necháme päť minút stáť. Potom ju rozmixujeme a vlejeme do litra vriacej osolenej vody. Pridáme rascu a vmiešame múku. Varíme desať minút, potom polievku odstavíme, pridáme postrúhanú surovú mrkvu, naklíčenú pšenicu a posekanú pažítku. (bd)