Keby ľudstvo jedného dňa nezačalo variť a naďalej by sme jedli surovú stravu, jej žuvanie by nám zabralo toľko času, že by nebolo kedy porozprávať sa, spoznávať či hádať, pretože s plnými ústami sa to veľmi nedá.
Je však zaujímavé, že varenie ako činnosť zostalo na krku ženám a muži sa mu väčšinou úspešne vyhýbajú.
Muži lovili, ženy varili
Výskumy z konca minulého storočia ukázali, že varenie bolo najženskejšou činnosťou, a keď sa do varenia púšťali aj muži, najradšej varili mäso.
Varenie je dôležité pre dlhodobé zdravie človeka a aj v komunitách, kde sa ešte v minulom storočí značná časť potravy konzumovala v surovom stave, sa pravidelne varilo.
Na začiatku minulého storočia sa Vlhjamur Stefansson vydal na expedíciu medzi Eskimákov. Zistil, že napriek občasným problémom so zdrojom tepla na varenie, muž po návrate domov vyžadoval teplú večeru, inak žena riskovala fyzický trest a noc mimo iglu.
Našťastie, časy sa menia a najmä v mestských manželstvách sa varenia bežne chopia aj muži – veď kde by sa toľké vyhnané ženy podeli, keď im večer ešte aj nákupné centrá zavrú.
Muži varia odjakživa
Muži varia celkom pravidelne tam, kde by ste to vôbec nečakali – na ostrovoch v južnom Pacifiku, kde sa spolu starajú o spracovanie plodov chlebovníka.
Príprava tejto suroviny je určená pre celú komunitu a vždy ju robia iba muži, zatiaľ čo ženy sa aj tam musia starať o bežné varenie v domácnosti.
Variť vedia aj muži prírodných národov a robia to (väčšinou) výborne, ale len vtedy, keď ich na to prinútia okolnosti (napríklad dlhší lov), alebo keď počas osláv a sviatkov varia pre celý kmeň.
Pre mnohých mužov je však varenie aj v týchto civilizáciou neovplyvnených komunitách pod ich „úroveň“. Buď hladujú, kradnú jedlo, alebo, tak ako na Novej Guinei, to riešia po svojom – oveľa jednoduchšie je ukradnúť si dobrú ženu.
Našťastie, my si dnes vieme prácu a povinnosti s našimi polovičkami spravodlivo podeliť – kým väčšina mužov sedí v robote a zarába (alebo sa tak aspoň tvária), ženy chodia po obchodoch a míňajú. Aká to harmónia. A kto bude doma variť? Že by muž? A prečo nie! Aby sme hladom nepomreli.
Prečo niektorí muži varia a iní nie?
Určite sa líšime vzdorom k tlakom, ktoré by nás primali chytiť do ruky varešku (nielen grilovacie kliešte). Sme rôzni aj v tom, či sa púšťame do varenia, aj keď na to nemáme chuť, či to robíme pravidelne, prípadne s láskou, a či si k tomu aj sami vieme nakúpiť.
Alebo varíme len pre kamarátov, lebo tí ocenia našu snahu a dokážu vychutnať nuansy našej kuchyne.
Pozrite sa podrobnejšie na rôzne vývinové kategórie mužov v našich domácnostiach. Možno sa v žiadnej z nasledujúcich kategórií nespoznáte a ste si istí, že so svojimi kuchárskymi antischopnosťami do kuchyne určite nepatríte. Veď ani vaša manželka nevie vymeniť koleso alebo žiarovku – iba žeby hej.
Kuchynských desatoro pre každého manžela
1. Nevstúpiš! (do kuchyne)
Toto je historicky overený najlepší spôsob, ako sa vyhnúť kuchynským prácam. Ak sa tak už stalo, potom sa nečuduj.
2. Ak vstúpite, tak len do opustenej!
Výhodu majú tí, ktorí sa počas vojenčiny naučili rozoznávať prítomnosť možného nepriateľa. Pozor! Plazenie vždy nepomáha a hrozí, že sa prezradíte fučaním alebo cestou zaspíte.
3. Naznačte ochotu pomôcť!
Keď vás v kuchyni pristihnú (väčšine z nás sa chladničku nepodarilo presťahovať do obývačky), spýtajte sa na možnosť konkrétnej pomoci, najmä takej, ktorú pravdepodobne nikto nepotrebuje. Napríklad: „Nepodrvím ti orechy?“ alebo „Nepomeliem feferónky?“
4. Zachránia vás smeti a fľaše!
Ak sa od vás očakáva pomoc, potom vynášanie smetí, triedenie recyklovateľného odpadu a „výmena“ zálohovaných fliaš býva najschodnejšou cestou. Pri kontajneroch sa stretnete nielen s bezdomovcami, ale aj s ostatnými susedmi a poznám prípady, keď šiel muž v papučiach vysypať smeti a vrátil sa o dva dni.
5. Nakupujte (s manželkou)!
V prípade, že sa zvyšuje počet tašiek, ktoré musíte vyvláčiť po manželkinom nákupe, a podobný trend pozorujete v objeme odpadkov, čo vynášate – zasiahnite! Zúčastnite sa na nakupovaní (aspoň občas) a hlúpymi otázkami, typu: „Miláčik, a aj toto fakt potrebujeme?“ „Láska, toto je naozaj jedlé?“ „Musíme kúpiť desať litrov, preto že je to v akcii?“ sa snažte zneistiť svoju polovičku. Ušetríte tým aj svoju peňaženku.
6. Ak nevaríte, nezavadzajte!
Ak ste už umyli auto, upratali pivnicu a nemáte čo robiť, nerobte to v kuchyni. Ak sa ukáže, že ste použiteľní napríklad na čistenie zeleniny, krájanie cibule alebo na prípravu zemiakovej kaše – určite vám to prischne už naveky.
7. Nevaríte – nekritizujte!
Ak ste nepomáhali a na celom jedle ste sa podieľali len tým, že ste kritizovali neporiadok v kuchyni, lebo ste nevedeli nájsť otvárač na pivo – nekritizujte výsledok. Ani pri jedle nepomáhajú rady začínajúce sa slovným spojením: „Moja maminka...“
8. Varte „špeciality“
Aby ste napriek tomu, že vás občasné varenie baví, zostali v relatívnom bezpečí, venujte sa výhradne špecialitám – najlepšie takým typicky chlapským. Grilujte, varte guľáš, prípadne opekajte kurčatá. Ak môžete, nechajte si to všetko pekne pripraviť.
9. Ak sa rozhodnete variť – robte to s láskou!
V prípade, že vás okolnosti donútili postaviť sa k hrncom, je to vaše slobodné rozhodnutie, za ktoré ponesiete následky aj v budúcnosti. Zoberte to hrdinsky a určite už necúvnite. Cesta naspäť už aj tak neexistuje. A možno sa vám to napokon aj zapáči.
10. Ak varíte radi, varte s rozumom!
Pri varení dbajte na výber zdravých a pôvodných, najmä lokálnych a sezónnych surovín v čase ich hlavnej sezóny – vtedy sú tieto potraviny a jedlo z nich uvarené pre náš organizmus najzdravšie (a navyše sú aj najlacnejšie). Stavajte na tradičnom zdravom stravovaní bez prežitých dogiem a kampaní odmietajúcich vajcia, maslo, masť, mlieko či mäso. Varte pravidelne a pestro aj kvôli svojim deťom, ktoré strácajú zdravé stravovacie návyky. Uvedomte si, že zdravie je ukryté v pochopení potrieb nášho organizmu v závislosti od veku, pohlavia a zemepisnej šírky, kde žijeme. Varte! Veď láska i zdravie idú cez žalúdok!
Kategórie mužov v kuchyni
1. Tí, čo boli v kuchyni naposledy s vŕtačkou, keď sa montovala kuchynská linka.
Ide o poddruh, ktorý vymrel pravdepodobne z dôvodu nedostatku fľaškového piva a nedostupnosti domácich klobás a horčice. Tak im treba. Nepochopili požiadavky doby. Evolúcia je nekompromisná.
2. Tí, čo chodia do kuchyne pravidelne bez spoluúčasti na dianí v tejto miestnosti:
• po podávanú stravu (ak sa nestoluje v jedálni či v obývačke),
• keď len prechádzajú, zapáliť si na kuchynský balkón,
• po utopence alebo orosenú fľašku usmievajúcu sa na nich z chladničky.
Áno, aj takí sú medzi nami, ale ich počet rapídne klesá, lebo nedokážu odolať ‚čaru‘ domácich prác najmä pod tlakom svojho okolia (rozumej svokry, manželky, družky, priateľky). Po pár mesiacoch či rokoch sa väčšina stihne prepracovať do jednej z nasledujúcich kategórií.
3. Tí, čo sa podieľajú na dianí v kuchyni (ale nevaria):
• vynášajú smeti,
• umývajú riad alebo ho vkladajú do umývačky,
• postrážia variace sa jedlo,
• prinášajú nákupy (aspoň z chodby, v lepšom prípade z auta).
Sú to veľmi formovateľné a perspektívne typy, ktoré možno s malými, správne namierenými usmerneniami a vhodne motivovaným prístupom priviesť dokonca aj k vareniu. Pozor, opatrne – neodplašiť z kuchyne!
4. Tí, čo spolupracujú pri varení:
• nakupujú (niekedy aj bez zoznamu),
• pripravujú suroviny pred varením,
• pomáhajú pri príprave stolovania, prípadne pri podávaní jedla,
• servírujú vhodné nápoje.
To sú väčšinou tí, čo už rezignovali. Je pomerne jednoduché uspôsobiť ich na želaný profil, a tak získať osobu spolupracujúcu v kuchyni a následne i v rodine. To len prispieva k celkovej súdržnosti famílie a autoritu hlavy rodiny to môže iba posilniť (aspoň tak je im to vsugerúvané).
5. Tí, čo varia aspoň v obmedzenom rozsahu:
• len na požiadanie,
• len raňajky,
• len s podporou nastúpenej rodiny,
• len pre kamarátov, alebo keď prídu ženine kamarátky,
• len divinu alebo guláš,
• len vonku na grile.
Pribúda chlapov, ktorí sú schopní zvládať relatívne pravidelne a na profesionálnej úrovni mnohé kuchynské činnosti a často svojimi nápadmi prispejú k hlavnému problému gazdiniek – čo variť. Sú veľmi nápomocní a relatívne spoľahliví v domácnostiach, kde kariéru robí manželka – matka, najmä ak chcú zabrániť ‚výpomoci‘ od svokry – vtedy sa radšej rozhýbu sami.
Pozor! Muži tejto kategórie by sa nemali zapriahať do pravidelného varenia a ich činnosť by sa nemala považovať za samozrejmosť. Treba ich často a najmä na verejnosti chváliť, inak môže nastať nečakaný výbuch (najmä z pocitu nedocenenia).
6. Tí, čo varia sami, radi, hocikedy, aj si jedlo vymyslia, všetko k tomu nakúpia, prípadne si suroviny v sezóne spracujú a zavaria.
Možno neveríte, ale aj takí sú. A niektorí sa nehanbia s tým ešte aj chváliť (dokonca aj pred ženami) a takto podkopávať autoritu či už aj tak dosť ťažkú situáciu ostatných mužov. A neverili by ste, niektorí si tie svoje výtvory ešte aj fotia. No comment.
Miloš Mikuš