Človek a sacharóza sa nepoznali tisícky rokov. Zistilo sa, že starí Indovia a Číňania vedeli pestovať cukrovú trstinu a vyrábať z nej sirup. V čase Alexandra Veľkého sa Gréci naučili zo sirupu vyrobiť pevný cukor. Ešte v 7. storočí predávali cukor len lekárnici. Bol to výrobok luxusný, drahý a nie bežný. Zmena nastala v 18. storočí, keď spotreba cukru stúpla na 3 kg ročne na osobu. Začiatkom 20. storočia stúpla spotreba na 12 kg, na 25 kg v 30. rokoch a na prelome tisícročí až na 33 kg na osobu. Napriek tomu, že dnešný trend v modernej výžive sa usiluje o čoraz dôkladnejšie zmeny v jedálničku dnešného človeka, máloktorý z nás dokáže úplne odolať sladkostiam. Občas siahneme po kúsku čokolády alebo nás zláka vôňa práve upečeného koláča. Obdobie začínajúce leta nám však ponúka jedinečnú voňavú pochúťku - jahody. Posypané práškovým cukrom sa stávajú tým lákavým pokušením, ktorému by sme naozaj nemali odolávať.
Výber cukru na našom trhu je naozaj široký, avšak len niektorí výrobcovia sa dokázali vyrovnať so stále sa zvyšujúcimi nárokmi zákazníka na sortiment a hlavne kvalitu cukru.
Spoločnosť WORD, ktorá je väčšinovým vlastníkom štyroch slovenských cukrovarov a zároveň najväčším výrobcom cukru na Slovensku, sa rozhodla vyhovieť zvýšeným nárokom a zaviesť systém kvality v dvoch svojich cukrovaroch naraz - v Považskom cukrovare, a.s., a v Trnavskom cukrovare, a.s. Pri zavá-dzaní systému kvality bola použitá norma ISO 9002: 1994. Zavedenie tohto systému v rekordne krátkom čase dokazuje vysoké nasadenie všetkých zamestnancov spomínaných cukrovarov. Samozrejme, získaním certifikátu kvality podobné aktivity týchto dvoch cukrovarov nekončia. V januári 2001 začali v súvislosti s čoraz väčším dôrazom na ochranu životného prostredia zavádzať SEM (systém environmentálneho manažérstva) podľa ISO 14001:1996, ktorý by mal byť certifikovaný koncom novembra 2001.