ačína sa sezóna jahôd. Hoci sa z tohto druhu ovocia stala celoročná záležitosť, v naj-bližších dňoch však budú v oveľa väčšom množstve zapĺňať trhové stánky alebo nás „zamestnajú“ v našich záhradách. Oberať by sa mali skoro ráno a navyše iba tie úplne červené plody.
Jahody nevyzerajú len dobre, chutia vynikajúco a navyše sú skutočnou bombou vitamínu C. Ich jedna porcia dokáže pokryť dennú potrebu 100 miligramov vitamínu C. Avšak toto ovocie ponúka oveľa viac.
Jahody totiž obsahujú asi 87 percent vody, približne 7,5 percenta cukrov, triesloviny, farbivá, organické kyseliny, pektíny. Obsahujú dostatok vitamínu E, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú. V jahodách sa takisto nachádzajú zlúčeniny draslíka, vápnika, horčíka, fosforu, síry. Plody posilňujú metabolizmus, sú pros-pešné pri chorobách srdca a ciev, pri chudokrvnosti, gynekologických ochoreniach, dne a zápalových postihnutiach kĺbov, močových a žlčových kameňoch, zápaloch žalúdočnej a črevnej sliznice. Znižujú cholesterol v krvi. Majú protizápalový a antiseptický účinok, mierne preháňajú a takisto znižujú horúčku.
Je pravda, že niektorí ľudia majú na jahody alergiu, na jej zmiernenie sa odporúča med a mliečne výrobky. Plody obsahujú okolo 7,5 % cukrov. Je to teda pomerne dobrý zdroj energie, ale vhodný aj pre diabetikov.
Čo s jahodami?
* Jahodové mlieko
400 g jahôd
800 ml mlieka
lyžica práškového cukru
citrónová šťava
Jahody odstopkujeme, umyjeme a popučíme. Pridáme mlieko, cukor a v mixéri spolu ušľaháme. Nakoniec pridáme trochu citrónovej šťavy. Pripravujeme tesne pred servírovaním, aby nám pena vydržala čo najdlhšie.
* Jahodová torta so šľahačkou
6 vajec, 20 dkg cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 18 dkg hrubej múky, kypriaci prášok.
Plnka: 1 l lesných alebo záhradných jahôd, 10 dkg cukru, 3/4 l smotany na šľahanie.
Žĺtky dobre vymiešame s cukrom (asi jednu tretinu cukru odložíme do snehu), pridáme vanilkový cukor a striedavo zľahka zamiešavame tuhý sneh a múku, do ktorej primiešame trochu preosiateho kypriaceho prášku. Do snehu zašľaháme odložený preosiaty cukor. Cesto upečieme vo vymastenej a múkou vysypanej tortovej forme v troch rovnakých plátoch. Jeden vychladnutý diel dáme na tortovú misu, poukladáme na ňu asi tretinu zrelých jahôd, dobre pocukríme a potrieme asi na prst hrubo ušľahanou, trochu osladenou smotanou. Na to dáme druhý plát, naň zase poukladáme jahody, cukor a smotanu, priložíme tretí diel, celú tortu potrieme smotanou, dáme do chladu, najlepšie do chladničky, na 2 - 4 hodiny. Pred podávaním povrch torty ozdobíme dobre umytými peknými jahodami.
* Jednoduchý jahodový koláč
1 1/2 hrnčeka hrubej múky, 1 hrnček cukru, 1 hrnček mlieka, 1 celé vajce, 1/2 sáčku kypriaceho prášku
Žĺtky dobre vymiešame s cukrom a zľahka zamiešavame tuhý sneh a múku, do ktorej primiešame kypriaci prášok. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pomaly pečieme v stredne teplej rúre. Keď je cesto takmer upečené, opatrne naň poukladáme dôkladne umyté a odkvapkané jahody, pocukríme a potrieme vrstvou tvrdého snehu z dvoch vajec. Dopečieme do zlatista.