Jahody

ačína sa sezóna jahôd. Hoci sa z tohto druhu ovocia stala celoročná záležitosť, v naj-bližších dňoch však budú v oveľa väčšom množstve zapĺňať trhové stánky alebo nás „zamestnajú“ v našich záhradách. Oberať by sa mali skoro ráno a navyše iba tie úplne .

ačína sa sezóna jahôd. Hoci sa z tohto druhu ovocia stala celoročná záležitosť, v naj-bližších dňoch však budú v oveľa väčšom množstve zapĺňať trhové stánky alebo nás „zamestnajú“ v našich záhradách. Oberať by sa mali skoro ráno a navyše iba tie úplne červené plody.

Jahody nevyzerajú len dobre, chutia vynikajúco a navyše sú skutočnou bombou vitamínu C. Ich jedna porcia dokáže pokryť dennú potrebu 100 miligramov vitamínu C. Avšak toto ovocie ponúka oveľa viac.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jahody totiž obsahujú asi 87 percent vody, približne 7,5 percenta cukrov, triesloviny, farbivá, organické kyseliny, pektíny. Obsahujú dostatok vitamínu E, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú. V jahodách sa takisto nachádzajú zlúčeniny draslíka, vápnika, horčíka, fosforu, síry. Plody posilňujú metabolizmus, sú pros-pešné pri chorobách srdca a ciev, pri chudokrvnosti, gynekologických ochoreniach, dne a zápalových postihnutiach kĺbov, močových a žlčových kameňoch, zápaloch žalúdočnej a črevnej sliznice. Znižujú cholesterol v krvi. Majú protizápalový a antiseptický účinok, mierne preháňajú a takisto znižujú horúčku.

SkryťVypnúť reklamu

Je pravda, že niektorí ľudia majú na jahody alergiu, na jej zmiernenie sa odporúča med a mliečne výrobky. Plody obsahujú okolo 7,5 % cukrov. Je to teda pomerne dobrý zdroj energie, ale vhodný aj pre diabetikov.

Čo s jahodami?

* Jahodové mlieko

400 g jahôd

800 ml mlieka

lyžica práškového cukru

citrónová šťava

Jahody odstopkujeme, umyjeme a popučíme. Pridáme mlieko, cukor a v mixéri spolu ušľaháme. Nakoniec pridáme trochu citrónovej šťavy. Pripravujeme tesne pred servírovaním, aby nám pena vydržala čo najdlhšie.

* Jahodová torta so šľahačkou

6 vajec, 20 dkg cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 18 dkg hrubej múky, kypriaci prášok.

Plnka: 1 l lesných alebo záhradných jahôd, 10 dkg cukru, 3/4 l smotany na šľahanie.

Žĺtky dobre vymiešame s cukrom (asi jednu tretinu cukru odložíme do snehu), pridáme vanilkový cukor a striedavo zľahka zamiešavame tuhý sneh a múku, do ktorej primiešame trochu preosiateho kypriaceho prášku. Do snehu zašľaháme odložený preosiaty cukor. Cesto upečieme vo vymastenej a múkou vysypanej tortovej forme v troch rovnakých plátoch. Jeden vychladnutý diel dáme na tortovú misu, poukladáme na ňu asi tretinu zrelých jahôd, dobre pocukríme a potrieme asi na prst hrubo ušľahanou, trochu osladenou smotanou. Na to dáme druhý plát, naň zase poukladáme jahody, cukor a smotanu, priložíme tretí diel, celú tortu potrieme smotanou, dáme do chladu, najlepšie do chladničky, na 2 - 4 hodiny. Pred podávaním povrch torty ozdobíme dobre umytými peknými jahodami.

SkryťVypnúť reklamu

* Jednoduchý jahodový koláč

1 1/2 hrnčeka hrubej múky, 1 hrnček cukru, 1 hrnček mlieka, 1 celé vajce, 1/2 sáčku kypriaceho prášku

Žĺtky dobre vymiešame s cukrom a zľahka zamiešavame tuhý sneh a múku, do ktorej primiešame kypriaci prášok. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pomaly pečieme v stredne teplej rúre. Keď je cesto takmer upečené, opatrne naň poukladáme dôkladne umyté a odkvapkané jahody, pocukríme a potrieme vrstvou tvrdého snehu z dvoch vajec. Dopečieme do zlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 339
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 900
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 689
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 179
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 681
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 326
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 711
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 601
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu