Po tabaku sa začalo v Spojených štátoch ťaženie proti tukom. Nie však za ich obmedzenie, ale žalobami. Právnici hľadajú spôsob, ako dokázať, že ľudia sa vlastne nerozhodujú sami, kam a čo pôjdu jesť, ale tlačí ich do toho často klamlivá reklama. Po prvý raz v histórii boli štyri reťazce rýchleho občerstvenia zažalované z vytvárania návyku na tučné a nezdravé jedlá u mladých ľudí a sociálne slabších vrstiev.
„Ľudia si pomaly uvedomujú, že jedlo nie je len vecou individuálneho výberu. Rozhodnutia, ktoré robíme, ovplyvňuje reklama,“ tvrdí John Banzhaf, profesor práva na Univerzite Georgea Washingtona v americkom hlavnom meste. Banzhaf zohral kľúčovú úlohu aj v žalobách proti tabakovému priemyslu, ktoré sa skončili niekoľkými veľkými úspechmi. Zatiaľ, ako hovorí, nie je súvislosť medzi tučným jedlom a zdravotnými ťažkosťami taká jasná ako medzi tabakom a napríklad rakovinou pľúc. Banzhofove úsilie však ide týmto smerom, hoci dokazovanie škodlivosti vybraných druhov potravín bude dlhé a sporné. Diskusia o tom, čo vlastne zahŕňa správna a zdravá životospráva, sa ešte len rozbieha a až v jej rámci sa bude riešiť, kto vlastne môže za obezitu polovice americkej populácie.
Samuel Hirsch, ktorý podal na newyorskom súde žalobu proti štyrom spoločnostiam, vyhlásil: „Aby ste si vytvorili návyk, nepotrebujete nikotín alebo nejakú ileálnu drogu. Myslím si, že čoskoro sa zistí, že reťazce rýchleho občerstvenia nehrajú so zákazníkmi čistú hru.“ Hirsch obvinil spoločnosti McDonald‘s, Wendy‘s Burger King a KFC, že podávajú klamlivé a nezodpovedné informácie o výživnej hodnote hamburgerov a nemajú na jedálničku zdravšiu ponuku.
Jeho príklad chce nasledovať Caesar Barber, ktorý sa stravuje v rýchlom občerstvení päťkrát týždenne. Teraz trpí obezitou, cukrovkou, vysokým krvným tlakom, má vysoký cholesterol a za sebou dva infarkty. „Všetky stopy vedú k tukom a soli, k McDonald‘sovi, Wendy‘s Burger Kingovi. Nebol hamburger, ktorý by som si nedal, a jedol som ich ostošesť, pretože som bol slobodný a bola to rýchlovka. Sám nie som dobrý kuchár,“ vysvetľuje Barber. Päťdesiatdeväťročný Israel Bradley holdoval zase každodennej polkilovej dávke hranolkov. Následky na seba nedali čakať. Obezita, vysoký tlak a cukrovka. Teraz chodí o palici a v roku 1993 sa ocitol kvôli zdravotným problémom, ktoré spôsobila jeho životospráva, na pohotovosti. „Proste som si na to vytvoril návyk,“ povedal.
Reťazce rýchleho občerstvenia zostávajú zatiaľ pokojné. „Je to nezmyselné, bezdôvodné a smiešne obvinenie. Máte mnoho reštaurácií, ale chce to aj trochu osobnej zodpovednosti,“ vyhlásila hovorkyňa Národného združenia reštaurácií Katharine Kimová.