Dá sa však pripraviť aj doma. Stačí na to vrecko hladkej pšeničnej múky a koreňová zelenina.
Na prípravu seitanu treba 1 kg hladkej múky, ktorá sa zmieša s pol litrom studenej vody. Hmotu potom vypracujeme na cesto. Zakryté obrúskom necháme dve hodiny stáť a potom prichádza na rad procedúra, ktorá ho zmení na nepoznanie. Vezmeme väčšiu misu, položíme ju do drezu a napustíme do nej vodu. Ponoríme do nej odstáte cesto a oboma rukami ho miesime, až kým voda nezbelie. Potom vodu vymeníme a v miesení cesta a vymieňaní vody pokračujeme. Robíme to dovtedy, kým voda v miske nezostane číra. Potom hrudku, ktorá v miske zostala, vyberieme, necháme odkvapkať a nakrájame na plátky – rezníky. Prstami ich vyformujeme, aby boli čo najtenšie – okolo pol centimetra, aj menej.
Do hrnca dáme variť koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler, pór, cibuľu, môžeme pridať aj hríby. Osolíme, okoreníme čiernym a novým korením, prípadne bobkovým listom. Zeleniny treba čo najviac, aby sme získali silný vývar. V ňom potom „rezne“ uvaríme.
Získaný polotovar môžeme potom využiť rôzne. Veľmi dobré sú uvarené rezníky obaľované v klasickom trojobale ako pravé mäsové rezne. Jemnou chuťou sa veľmi podobajú teľaciemu mäsu. Podávame ich so zemiakovým šalátom alebo zemiakovou kašou. Hotový seitan sa však môže nakrájať aj na rezančeky a pripraviť ako čína či guláš. Fantázii sa medze nekladú. (bd)