Naši poľnohospodári sa nevyplašili

„Šialená krava v Čechách? Počul som čosi, ale nás sa to veľmi netýka. Slovensko má také prísne opatrenia, že na bitúnku sa narába s každou kravou, ako keby mala BSE,“ hovorí podpredseda a ekonóm družstva Modrý Dunaj-Šamorín Jiří Žůrek.

Veľké bitúnky pracujú so zabitými zvieratami podľa prísnejších podmienok, ako má Európska únia. Rizikovejšie by mohli byť malé bitúnky. Poľnohospodári sú však presvedčení, že máme dostatočne prísne opatrenia, aby sa rozšíreniu choroby zabránilo.

„Zatiaľ je dokázané, že sa to prenáša len kŕmením mäsovo-kostnou múčkou, a tou sa na Slovensku kravy nikdy nekŕmili. Len ošípané a hydina, aby mali dostatok živočíšnej bielkoviny. To si len v Anglicku vymysleli kŕmiť hovädzí dobytok aj živočíšnymi krmivami a tak to tam teraz aj vyzerá,“ hovorí Žůrek. V družstve Modrý Dunaj kŕmia svojich 650 kráv len rastlinnými krmivami - senážou a silážou - a podľa úžitkovosti pridávajú kŕmnu zmes vyrobenú v podniku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Česká krava bola kŕmená mliečnou náhradou s obsahom kafilerického tuku. Žůrek si myslí, že každá prímes zo živočíšnych odpadov môže byť nebezpečná. Podľa prieskumu ústavov živočíšnej výroby si kŕmne zmesi vyrába až deväťdesiat percent chovateľov zvierat. Kedysi dodávali zmesi rôzne firmy, ale často sa stalo, že sa v nich nachádzalo niečo nevhodné.

„Keď sa začali meniť vlastnícke práva, zmenil sa aj vlastník firmy vyrábajúcej kŕmnu zmes. Zvieratá však začali mať zdravotné problémy. Pri rozbore sa zistilo, že zmes bola znečistená, plesnivá a obsahovala iné zložky, aké boli napísané na zložení. Dnes si miešame krmivo sami a vyjde nás to rovnako draho,“ povedal Žůrek. Všetky suroviny určené na kŕmenie dobytka musia mať certifikát na základe veterinárnej kontroly.

SkryťVypnúť reklamu

Väčšie riziko prenosu choroby z Čiech hrozí dovozom mäsa, ktoré je lacnejšie ako mäso zo slovenských maštalí. „Dotácia výroby mäsa je malá a spracovatelia si vyberú vždy to lacnejšie. Tu je väčšie riziko, že sa k nám dovezie aj nakazené mäso,“ povedal popredseda družstva Svodín. Mäsovo-kostnou múčkou nikdy nekŕmili a veterinárne opatrenia majú podľa neho dostatočne prísne. (maj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 173
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 5 229
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 130
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 671
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 3 441
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 948
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 749
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 479
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu