do súčasnosti. Nie je to náhoda, že sa objavili práve teraz. To je aj na kravu veľa.“
JÚLIUS SATINSKÝ, herec a spisovateľ: „Dobrý steak si dám vždy. Celé to šialenstvo okolo šialených kráv vôbec nevnímam.“
LADISLAV AMBRÓŠ, šéf Strany zelených na Slovensku: „Nedal som sa ovplyvniť, mám rád hovädzie. Mal by som ale obmedziť mäso ako také, ale to súvisí skôr s mojou nadváhou. Strana zelených požiadala, aby sa vláda týmto problémom zaoberala a podala vyčerpávajúcu informáciu, aké opatrenia sme urobili, aby sme zamedzili prienik kontaminovaného hovädzieho mäsa na Slovensko. Musí byť prísnejšie veterinárne preverovanie aj našich stád, lebo mäsovo-kostná múčka nemusí byť jediným prekurzorom, ktorý môže spôsobovať spomínanu chorobu.“
VÍŤAZOSLAV MORIC, poslanec SNS: „Je to propaganda. Nevnímam to. Jedenie hovädzieho mäsa som neobmedzil.“
ZUZANA MARTINÁKOVÁ, podpredsedníčka SDKÚ: „Aj doteraz sa u nás hovädzie mäso konzumovalo len vo výnimočných prípadoch. Priznám sa, že dnes, keď nakupujem, tak takéto mäso nekúpim. Snažila som sa už zistiť aj zoznam výrobkov, ktoré by mohli byť ohrozením. Myslím najmä na svoje deti a rodinu.“
MILAN KŇAŽKO, minister kultúry: „Dozvedel som sa, že priamo v mäse, v svalovine sa to nevyskytuje a u nás ešte nebol zaznamenaný žiadny výskyt choroby, takže si myslím, že netreba podliehať panike.“
MÁRIA MACHOVÁ, ministerka privatizácie: „Ja sa mäsu celkovo dosť vyhýbam. Hovädziemu už dávnejšie, ale nie z dôvodu BSE. Ak by som mala taký dobrý stredne prepečený steak, tak by som neodolala.“
ROMAN KOVÁČ, minister zdravotníctva: „Áno, jem hovädzie mäso. Dali sme vypracovať stanovisko k jeho konzumácii. Posudok nedáva žiadne opodstatnenie, aby sa konzumácia zakázala vo verejnom alebo v domácom stravovaní. Na Slovensku nebol zaznamenaný výskyt choroby a v celosvetovej literatúre nie je žiadna poznámka o tom, že by svalovina obsahovala infekčný agens, ktorý by mohol spôsobiť novú formu Creutzfeldt-Jakobovej choroby. Skôr si myslím, že by sme sa mali vyhnúť mäsovým výrobkom.“
STANISLAV KROPILÁK, najlepší basketbalista Slovenska uplynulého storočia: „Môj postoj k šialeným kravám je rezervovaný, nemám ich rád. Ale vážnejšie. V decembri mi lekár prikázal obmedziť červené mäso. Priznám sa, že som v týchto dňoch zhrešil. Doma som si dal šťavnatý steak, ale, samozrejme, dobre som ho zapil.“
JÚLIUS ŠUPLER, tréner hokejistov Dukly Trenčín: „Hovädzie v poslednom čase vôbec nejem, aj manželka ho v kuchyni našej rodiny výrazne obmedzila. Včera som si odoprel aj obľúbenú želatínu. Pri spoločnej strave nášho mužstva sa ani predtým nekonzumovalo hovädzie, prednosť malo vždy kuracie mäso.“
(sp, ldi, šef, on, kúl)