Kuchárske knihy s exotickými receptami nás síce často lákajú, nakoniec ich však ani veľmi nevyužijeme, lebo vždy nám chýba nejaká exotická surovina alebo korenina. Dnes vám ponúkame recept na jedlo inšpirované libérijskou kuchyňou, na prípravu ktorého nepotrebujete nič mimoriadne, všetky suroviny dostanete v každých potravinách. Nezvyčajná je pre nás najmä ich kombinácia – kurča a špenát.
Kurča so špenátom
1 kg vykosteného a na kocky nakrájaného kurčaťa (môžu byť aj väčšie kusy s kosťou, napríklad stehná, potom však trvá dusenie trochu dlhšie), pol šálky oleja, 1 nadrobno nakrájaná cibuľa, 6 šálok umytého a nakrájaného čerstvého špenátu alebo 250 g mrazeného listového špenátu, 1 kocka slepačieho bujónu, pol lyžičky vegety alebo inej ochutenej soli, pol lyžičky čierneho korenia, štipka štipľavej papriky, pol lyžičky cesnakového prášku alebo 2 strúčiky čerstvého rozotretého cesnaku, voda.
Kuracie mäso zmiešame v hrnci s koreninami a zalejeme polovičnou dávkou oleja. Na horúcej platni kurča opražíme, potom podlejeme 1 šálkou vody a prikryté dusíme na miernom ohni asi polhodinu (ak máme mäso s kosťou, treba dusiť asi o pätnásť minút dlhšie).
Kým sa kurča dusí, rozohrejeme v druhom hrnci zvyšok oleja a opražíme na ňom do zlatista cibuľu. Pridáme pol šálky vody a necháme zovrieť. Do vriacej zmesi vmiešame slepačí bujón. Oheň stlmíme a pridáme špenát. Ak používame mrazený špenát, počkáme kým sa rozmrazí, potom hrniec prikryjeme a necháme dusiť 20 minút. K udusenému špenátu primiešame pripravené kuracie mäso aj so šťavou a spolu povaríme na slabom ohni ešte 5 až 10 minút.
Podávame s ryžou.
* Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete spolu so špenátom udusiť nadrobno pokrájanú feferónku.
* Namiesto kuracieho mäsa možno použiť iné druhy mäsa, ryby alebo aj krevety, čas varenia však treba primerane prispôsobiť. (mag)