zajedzme si

Medzi obľúbené vegetariánske suroviny patria baklažány. V Európe boli známe už v 13. storočí. Pestujú sa najmä v južných európskych oblastiach, pretože sú náročné na klimatické podmienky. Zelenožltá dužina baklažánov sa vyznačuje vysokým obsahom vody, ...

Medzi obľúbené vegetariánske suroviny patria baklažány. V Európe boli známe už v 13. storočí. Pestujú sa najmä v južných európskych oblastiach, pretože sú náročné na klimatické podmienky. Zelenožltá dužina baklažánov sa vyznačuje vysokým obsahom vody, podobne ako tekvica. Má jemnú chuť a arómu, pripomínajúcu v surovom stave huby a v tepelne upravenom stave teľacie mäso. Baklažány majú priaznivý účinok na činnosť tráviaceho ústrojenstva a na znižovanie obsahu cholesterolu v krvi. Na kuchynskú prípravu treba použiť zrelé a tuhé baklažány tmavofialovej farby. Pred úpravou z nich odstránime stopky, zvyšky okvetných lístkov a dobre ich umyjeme. Jedlá pripravujeme z lúpaných i nelúpaných baklažánov. Baklažány sa môžu piecť, dusiť alebo vyprážať. Dnes vám ponúkame recept na baklažány na taliansky spôsob.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Cestoviny s balkažánom

2 menšie baklažány, 2 väčšie paradajky, 3 nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku, 3 kopcovité lyžičky soli, cukor, 1 dcl olivového oleja (môže byť aj iný rastlinný olej), približne 10 lístkov čerstvej bazalky, cestoviny podľa vlastného výberu, parmezán alebo iný tvrdý syr

Baklažán nakrájame na kocky (asi 1,5 – 2 cm), vložíme ich do sita s veľkými dierami, posypeme soľou a zaťažíme (napríklad igelitovým vreckom naplneným vodou). Sito položíme na hrniec a necháme 40 minút postáť, aby sa z baklažánu vylúčili horké šťavy.

Po štyridsiatich minútach baklažánové kúsky opláchneme pod tečúcou vodou, aby sa zmyla soľ, a dosucha vyutierame, aby olej neprskal.

Baklažán dáme do panvice na horúci olej a za občasného premiešania dusíme bez pridania vody na stredne silnom plameni asi 20 minút, kým kúsky nezhnednú. Potom pridáme na kocky nakrájané paradajky a cesnak a spolu povaríme asi 10 minút. Na záver pridáme bazalku a povaríme ešte 1 minútu. Ak sa vám zdá zmes príliš kyslá, môžete pridať podľa chuti cukor.

SkryťVypnúť reklamu

Podávame na nerozvarených cestovinách a posypané parmezánom alebo iným tvrdým syrom.

(aka)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 084
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 432
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 176
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 545
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 484
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 243
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 033
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 878
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu