Potravinové škandály nás nútia meniť stravu

BRATISLAVA – Potravinové aféry nám vstupujú do súkromia a nútia nás od základov meniť stravovacie návyky. Pred pár rokmi sme citlivo reagovali na belgické dioxíny, kontaminovanú belgickú Coca-Colu, listeriózou nakazené francúzske paštéty alebo v po

BRATISLAVA – Potravinové aféry nám vstupujú do súkromia a nútia nás od základov meniť stravovacie návyky. Pred pár rokmi sme citlivo reagovali na belgické dioxíny, kontaminovanú belgickú Coca-Colu, listeriózou nakazené francúzske paštéty alebo v posledných rokoch britskú či francúzsku hovädzinu postihnutú ochorením BSE.

Mnohí ľudia sú vyplašení. Neuvažujú však nad tým, že aj v minulosti nás veľakrát ohrozovali rôzne potraviny, len sme o tom málo vedeli. Terajšia nebývalá frekvencia potravinových škandálov je totiž daňou aj za rozvoj informácií a techniky. „Analytická technika je dnes oveľa lepšia ako pred pár rokmi. Sme schopní identifikovať aj minimálne množstvá škodlivých látok a poznáme oveľa viac ich druhov ako v minulosti,“ hovorí Jozef Kerekréty, nezávislý konzultant pre potravinárstvo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Druhou skutočnosťou je podľa neho informovanosť. Ak sa vyskytne udalosť, ktorá je zaujímavá v niektorom bode zemegule, celá planéta je schopná dozvedieť sa o tom v priebehu niekoľkých minút. Ďalším faktorom je koncentrácia potravinárskej výroby – aféry sa dotýkajú mnohonásobne väčších objemov potravín. Stačí jeden škodlivý výrobok a z obehu sa stiahnu státisíce ďalších. „V jednej fľaši detskej výživy nájdu napríklad salmonelu, a hoci vo zvyšných piatich miliónoch vyrobených v ten deň sa už nenájde, zvyšok sa zastaví,“ hovorí Kerekréty, „oveľa väčší je aj pohyb tovaru v rámci medzinárodnej výmeny, čo vedie štáty nielen k opatrnosti medzi sebou navzájom, ale aj k obchodnej vojne.“

Vzhľadom na veľké rozmery potravinárskych afér je potrebné, aby orgány dozoru konkrétnejšie rozlišovali, kde sa objavila kontaminovaná potravina alebo choroba, v ktorom stáde, oblasti alebo na koľkých kusoch dobytka. V krajinách sú rádovo tisíce kusov kráv a je tam i množstvo takých, ktoré nikdy nedostali kŕmny preparát, pásli sa na lúkach a ich mäso je úplne bezpečné. Podľa Kerekrétyho sa dá vždy presne rozlíšiť, ktoré stáda boli ako chované a prikrmované, no získať informácie trvá istý čas. „Pamätám sa na podobné reakcie z obdobia Černobyľa. Potraviny, ktoré ešte neboli rádioaktívne, sa zaorali do zeme a o potravinách, ktoré sa stali rádioaktívnymi – pretože zvieratá zožrali krmivo z polí, kde sa prvky rádioaktivity zabudovali do rastlín – už nikto neuvažoval. Ľudia ich zjedli. A naopak potraviny, čo boli v dňoch havárie vyhlásené za nebezpečné, nebezpečné neboli, lebo ich stačilo napríklad umyť.“

SkryťVypnúť reklamu

Odborníci aj tak tvrdia, že nič z toho, čo konzumujeme, nie je absolútne bezpečné. „Dávka robí jed. To hovoril už Paracelsus. Znamená to, že v určitom množstve môžeme látky, ktoré nám škodia, prijímať – a aj ich prijímame, ale neuškodia nám, pretože celý život ich prijímame v malých koncentráciách,“ tvrdí Kerekréty, ale zároveň nabáda na opatrnosť. Tlak na ľudí je totiž oveľa silnejší ako kedysi, súvisí to s rastom priemyslu, ktorý má nad konzumentom prevahu. Priemysel sa podľa neho vzhľadom na čoraz väčšie rozmery chce správať tak, aby demonštroval, že mu ide o bezpečnosť konzumenta. Ak sa vyskytne jediný prípad chybnej potraviny, z vlastnej iniciatívy a bez donútenia by mal stiahnuť výrobky z obehu napriek tomu, že ho to stojí veľké peniaze. Má ukázať, že nič nenecháva na náhodu. Je to budovanie vzťahu – zákazník musí výrobcovi dôverovať aj počas aféry, aj mimo nej.

SkryťVypnúť reklamu

„Pokiaľ ide o slovenské potraviny, je nefér tvrdiť, že sú zdravšie než zahraničné alebo že naše predpisy sú tvrdšie ako zahraničné. U nás je totiž pohľad na potraviny iný ako vo svete,“ vysvetľuje Kerekréty. „Tam sa dívajú na potravinu z hľadiska celého výrobného procesu – od kŕmnej zmesi až po stôl. Aj preto sa tam objavujú aféry. U nás sa pozerá až na to, čo je na stole a na pulte – teda na finálny produkt. Nepýtame sa, akým procesom vznikol. Vopred vyhlasujeme, akú má kvalitu, ale nemáme každodennú frekventovanú kontrolu technologického procesu v teréne. Kontrola technológie a podmienok výroby sa tu niekedy podceňuje.“

TÁŇA RUNDESOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 324
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 855
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 688
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 201
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 641
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 422
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 732
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 570
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu