Trhoviská sú opäť plné karfiolu, takže si ho treba vychutnať, kým jeden kus nebude stáť opäť sto korún. Dá sa z neho pripravovať polievka, šaláty, ale aj chutné hlavné jedlá. Karfiol obsahuje hodne vitamínov i minerálnych látok. Je vhodný aj ako diétne jedlo pre ľudí s tráviacimi problémami.
Zapečený karfiol s hráškom a mrkvou
2 stredne veľké karfioly, 200 g zeleného hrášku (môže byť aj mrazený), 200 g mrkvy, 1/4 litra kyslej pochúťkovej smotany, 2 celé vajcia, 2 lyžice horčice, 50 g oleja, 1 lyžica obyčajnej a 3 lyžice opraženej strúhanky, 200 g strúhaného tvrdého syra, 1 lyžička bazalky, 1 lyžička tymiánu, soľ, voda.
Karfiol uvaríme v osolenej vode do polomäkka a vodu zlejeme. Uvarený karfiol, hrášok a nastrúhanú mrkvu uložíme do ohňovzdornej misy, ktorú sme vymastili maslom alebo rastlinným tukom a vysypali strúhankou. Zeleninu zalejeme zmesou smotany, vajec, horčice, bazalky a tymiánu a posypeme opraženou strúhankou a postrúhaným syrom. Pečieme v stredne teplej rúre asi pol hodiny.
Podávame s varenými alebo opečenými zemiakmi.
Karfiolový nákyp so šampiňónmi
1 stredne veľký karfiol, 400 g čerstvých alebo sterilizovaných šampiňónov, 4 čerstvé rožky, 2 dcl mlieka, 4 vajcia, petržlenová vňať, troška mletého čierneho korenia, 2 lyžice masla, 2 lyžice strúhanky, voda, soľ.
Karfiol uvaríme v osolenej vode do mäkka a uvarený rozoberieme na ružičky. Ak použijeme čerstvé šampiňóny, udusíme ich v troške vody, ak použijeme sterilizované, len ich nakrájame, dusiť ich už netreba. Rožky pokrájame, namočíme do mlieka, pridáme vymiešané žĺtky, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať, karfiol, šampiňóny, vyšľahaný sneh z bielkov, mleté čierne korenie a všetko spolu jemne premiešame. Zmes vložíme do ohňovzdornej misy vymastenej maslom a vysypanej strúhankou. Vložíme do vopred rozohriatej rúry a pečieme približne 50 minút.
Podávame s varenými zemiakmi poliatymi s roztopeným maslom s pažítkou.
Karfiolový šalát
1 väčší karfiol, 300 g strúhaného eidamu alebo ementálu, 2,5 dcl tatárskej omáčky, l lyžica nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate.
Karfiol, očistíme, umyjeme a nadrobno postrúhame. Pridáme strúhaný syr, tatársku omáčku, petržlenovú vňať a dobre premiešame. Necháme 15 minút postáť a potom podávame s čiernym chlebom.
(mag)