e papier, zvyčajne však všetky odpadky končia na jednej kope.
TRIEDENIE ODPADU
Najviac odpadu vzniká v kuchyni a problémy s ním musí riešiť každá domácnosť. Tak ako v kuchynských linkách zostali ukryté takmer všetky spotrebiče, našlo sa estetickejšie miesto aj pre odpadkové koše. Takéto riešenie však umožňuje dostatočne veľká kuchyňa, v ktorej sa do skriniek zmestí všetko, čo v nej potrebujeme mať.
Samozrejme, odpadkové koše musia byť umiestnené v samostatnej skrinke, zvyčajne pod drezom. Je to praktické a sú oddelené, a okrem nich tu môžu byť uložené rôzne čistiace prostriedky.
Odpadkové koše môžu byť usporiadané viacerými spôsobmi - ako výsuvné, otočné alebo výklopné, a tvoria ich dva, ale na lepšie triedenie odpadu tri i štyri nádoby. Tak sa dá vytvoriť nielen estetické (kôš v kuchyni nezavadzia a nie je na očiach), ale aj praktické riešenie. Smeti sa dajú jednoducho triediť - do jednej nádoby plasty, do druhej papier a v tretej je zmiešaný odpad - všetko to, čo by mohlo zapáchať. Tak sa môže práve táto nádoba vynášať častejšie. Vhodné je, aby mala aj veko a dala sa uzatvárať.
V niektorých moderných kuchynských linkách nás upúta malý kryt na pracovnej doske. Prekrýva otvor napojený na odpadkovú nádobu ukrytú pod linkou alebo trubicu, ktorá vedie priamo do odpadkového koša. Pri práci v kuchyni, napríklad čistení zemiakov, zeleniny alebo vybaľovaní nákupu, sa vzniknuté smeti rukou zhrnú z pracovnej dosky priamo do nádoby. Takéto riešenie je však vhodné len pre pracovné dosky z kompaktného materiálu - Corianu či nehrdzavejúcej ocele, pretože v miestach, kde sú spoje, by mohli zostávať nečistoty a množiť sa baktérie.
DRVIČ ODPADKOV
Málo známe, i keď nepochybne mimoriadne praktické sú drviče odpadkov. Drvič je prístroj namontovaný pod kuchynským drezom namiesto sifónu. Zhltne všetko, čo doteraz zachytávalo sitko umiestnené v odtoku, ba ešte omnoho viac. Zvyšky jedál, škrupinky od vajec, rybie kosti i orechové škrupiny nemusia končiť v odpadkovej nádobe alebo vo WC. Drvič ich zlikviduje bez problémov a splaškovou vodou odvedie do kanalizácie. Odpadky i prípadný nepríjemný pach je hneď zlikvidovaný a stačia na to denne len tri litre vody.
PRAKTICKÝ LIS
V mnohých domácnostiach by nepochybne ocenili aj ďalšieho pomocníka - lis na odpadky. Veď stačia dve - tri plastové fľaše a odpadkový kôš je hneď plný. Lis môže byť v kuchyni ako samostatná skrinka alebo zabudovaný v linke. Jeho obsluha je jednoduchá. Po naplnení odpadkami do dvoch tretín ich piest silou dvoch ton pritlačí ku dnu, zásobník sa môže ďalej naplniť a činnosť opakovať. Z množstva smetí tak vznikne malý úhľadný balíček.
V terajšej situácii majú naše domácnosti zvyčajne iba jeden kôš. Mal by sa dať dobre zatvárať a otvárať tak, aby ste sa ho pri vyhadzovaní smetí museli dotýkať čo najmenej. Nestačí, že ho vysteliete novinami a raz za čas umyjete, vyplnený by mal byť dostatočne veľkým vreckom, aby sa z odpadkov, ktoré zostanú prilepené na jeho stenách, nešíril pach a nerozmnožovali sa v ňom baktérie a plesne.
Hygiena v kuchyni prechádza vývojom, sú dostupné prístroje, ktoré ju pomáhajú udržiavať v čo najlepšom stave od separovania odpadu až po jeho likvidáciu. Odborníci vám potvrdia, že zle vyriešené ukladanie odpadkov pokazí dojem i z novej a moderne vybavenej kuchyne.
(dm)