
FOTO - ARCHÍV
Za Egyptskú arabskú republiku je na Slovensku chargé d‘affaires Essam Awad. Spolu s ním je tu aj jeho manželka, Wafaa Saad Huseinová (na fotografii). „S manželom som bola v Nemecku v rokoch 1984 - 88, potom nás poslali na štyri roky do Maroka a potom na Pobrežie Slonoviny. Do vašej krásnej krajiny sme prišli v roku 1999,“ hovorí. „Najkrajšie spomienky mám na Nemecko, kde sa presne 24. decembra 1984 narodil môj starší syn Karim. Bol to šťastný deň pre všetkých v diplomatickej nemocnici, pamätám si, že ma obkolesili všetci lekári a sestričky a každý chcel Karima vidieť a pobozkať. Najhoršie spomienky mám z Pobrežia Slonoviny, ochorel tam môj mladší syn Ramy, je zázrak, že sa ho podarilo zachrániť.“
A ako jej synovia znášajú neustále cestovanie? „Myslím, že synovia sú šťastní a nešťastní zároveň. Život v diplomatickej rodine má výhody aj nevýhody. Keď si v Nemecku konečne začali vychutnávať škôlku, museli náhle zabudnúť na nemčinu a odrazu boli v Maroku, kde sa na nich valila arabčina, francúzština a nemčina naraz. S francúštinou pokračovali na Pobreží Slonoviny. Ja a manžel sme boli najskôr smutní, pretože nám v Bratislave chýbala francúzska škola, ale teraz synovia šťastne študujú vo francúzskej škole vo Viedni a zároveň sa cez víkendy tešia z krás Bratislavy.“
Pani Huseinová sama pochádza z diplomatickej rodiny, na ambasádach žije vlastne už od svojho prvého roku, keď jej rodičov poslali do Ria de Janeiro. Predtým, ako začala v zahraničí sprevádzať svojho manžela, pracovala na ministerstve zahraničných vecí na oddelení medzinárodných konferencií. „Na začiatku bolo skutočne veľmi ťažké opustiť svoju prácu, ale po krátkom čase som zistila, že vlastne svoju prácu robím ďalej, len trochu inak.“ Keď však premýšľa o mieste, kde by sa chcela usadiť, je to určite Egypt. Hoci, najkrajšia rezidencia, v ktorej bývali, bola v Maroku, „bol to skutočný kráľovský palác“. Marocké je aj jedno z jej obľúbených jedál „kus-kus“, teda „zelenina, kuracie alebo iné mäso zmiešané s pšeničnou alebo kukuričnou múkou, vodou a potom olejom alebo maslom, pripravované na pare“. (haj)