Slovo sladké má veľa opozít. Na chuťovom vneme sú založené slová s opačným významom – kyslý a slaný. Vo vinárstve existuje však aj iné opozitum sladkého – založené na chemickom rozbore. Hoci sa legislatíva môže v jednotlivých krajinách mierne líšiť, ako suché sa označuje zvyčajne len víno s obsahom cukru pod 4 gramy na liter. Na subjektívnom dojme z jeho pitia má však výrazný podiel obsah kyselín.
Bravčové rezne na šalvii
Rezne zľahka naklepeme a každý rozkrojíme na štyri časti. Na každú z nich položíme lístok šalvie. Slaninu nakrájame na plátky veľkosti mäsa, položíme na šalviu a prichytíme špáradlom.
V panvici so silnejším dnom rozohrejeme maslo a medailóniky dve až tri minúty opekáme. Potom ich z panvice vyberieme a okoreníme mletým čiernym korením. Šťavu z medailónikov zalejeme bielym vínom, premiešame, pridáme kyslú smotanu, osolíme, okoreníme a dochutíme ešte troškou cukru. Omáčku zohrejeme, ale už nevaríme. Z medailónkov odstránime špáradlá a mäso polejeme omáčkou. K mäsu môžete podávať malé nové nešúpané zemiaky.
Na zapíjanie môžete vyskúšať Rizling vlašský, ročník 2000, Karpatská perla, Modranský vinohradnícky rajón. Má peknú ovocnú vôňu s nosnou vôňou citrusových plodov a ako sa na „vlašák“ patrí, v chuti sú výraznejšie kyselinky. Sú však príjemne vyvážené, takže vzniká dojem, že vo víne ostalo trochu zvyškového cukru. (dav)