
FOTO – EMA TEKELYOVÁ, ml.

FOTO – EMA TEKELYOVÁ, ml.
,,Chcem byť s ľuďmi, ktorých mám rada a ktorí majú radi mňa,“ vysvetľuje moderátorka EMMA TEKELYOVÁ dôvod, prečo Silvester prežije opäť doma, v kruhu svojich najbližších. „Nepatríme síce k domasedom, ale keďže sme celý rok rozlietaní, aspoň na sviatky sme konečne radi spolu a tam, kde cítiť domácu pohodu. Raz sme si síce povedali, že pôjdeme s väčšou spoločnosťou do hotela, ale napokon sme to aj tak odvolali. U nás platí heslo: Doma je doma.“Silvestrovská zábava mimo domu ju jednoducho neláka. „Plesov a podobných udalostí si užijem dosť v rámci pracovných povinností a navyše, nerada tancujem – okrem dovolenky v Karibiku.“
Neprekáža jej ani to, že potom musí posledné dni roka vyvárať a vypekať? Vraj nie, všetko je len vecou prístupu k „stvárneniu témy“. Umývačka riadu funguje a pri bufetovom spôsobe obsluhy ju nezaskočí ani návšteva.
,,Priznám sa, že patrím k hostiteľkám, ktoré každého vynukujú a nerady počujú, že hostia sa už najedli doma. No a popritom sledujem nášho maškrtného jazvečíka, ktorý má vždy cez sviatky brucho až po zem a tvrdím, že ak mu dá niekto čo len kúsok jedla, určite zomrie. Jednoducho, domáca klasika. Ale nám to vyhovuje a len si prajem, aby to tak zostalo stále.“
Statočný otec
,,Keď som dospievala, mama sa ma, samozrejme, snažila pritiahnuť k sporáku. Keď sa jej to nedarilo, začala s obvyklou hrozbou, že láska ide cez žalúdok a že ak manželovi nenavarím, rýchlo ma nechá. Na to som vždy len mávla rukou, že veď sú tu kuchárske knihy a keď bude treba, z nich sa všetko naučím. Keď išla mama raz do nemocnice a kázala mi, aby som otcovi uvarila niečo teplé, rozhodla som sa pre špenát s vajcom a so zemiakmi. Je to predsa ľahké a rýchle. Myslela som si, že mrazený špenát stačí zohriať a nič viac s ním robiť netreba. No a otec bol taký statočný, že ten polovodnatý špenát zjedol. Len poznamenal, že je trochu redší, ako robí mama.“
Impulzom k vareniu bolo pre Emmu Tekelyovú naozaj až manželstvo, keď sa metódou „pokus a omyl“ naučila variť z kuchárskych kníh. A tvrdí, že varí dobre. Ale ešte aj dnes spomína, ako postavila hrniec s polievkou na sporák a po dvoch hodinách zistila, že zabudla zapáliť oheň.
,,Keď mi však asi po siedmich rokoch manžel povedal, že perkelt, ktorý som urobila, je rovnako dobrý ako od jeho mamy, cítila som sa, akoby mi udelil Rad zlatej varešky. Lebo svokra varila skutočne vynikajúco.“
Slovenská „food artistka“ na obzore
Emma Tekelyová však musela začať variť aj preto, že do rodiny pribudla dcéra. Hoci, najviac vraj stála pri sporáku až vtedy, keď začala Ema študovať na strednej škole v Rakúsku.
,,Ema cestovala denne do Viedne, a pretože v škole nemali jedáleň, musela som si zorganizovať čas i prácu tak, aby mala teplé jedlo aspoň večer. A pochopiteľne, zapojiť fantáziu, aby bolo na tanieri vždy niečo iné a vždy to chutilo.“
S dcérou zažila Emma Tekelyová jedno veľké prekvapenie.
„S manželom už pomaly študujeme náš rodokmeň, kde sa to v nej zobralo. Pretože, na rozdiel odo mňa, Ema najmä pečenie priam miluje. Tvrdím, že také tiramisu, ako robí ona, vám nedajú nikde na svete. Nosí recepty aj z cudziny a potom skúša, vymýšľa. Berie to ako hru. Nachystá si váhu, mištičky so všetkými surovinami, mieša, ochutnáva. Radosť sa na to dívať. Dokonca dbá, aby každý jej výtvor vyzeral aj vizuálne príťažlivo a potom si ho odfotografuje. Dnes už má z toho celý veľký album. S manželom jej žartom hovoríme, že síce študuje dejiny umenia, ale už by si pokojne mohla otvoriť cukráreň. Napokon, ktovie. Vo svete už dávno existuje profesia food artist. Čiže človek, ktorý pripravuje, aranžuje jedlá, aby sa dali použiť v reklame, časopisoch, vo filmoch. Pokiaľ viem, v Prahe sú zatiaľ iba dvaja – a možno u nás s tým začne práve Ema.“
Na diéty neverí
Pokiaľ ide o životosprávu, Emma Tekelyová tvrdí, že diéty nedrží. Podstatné je pre ňu počúvať telo. Knihy o zdravej výžive si prečíta rada, niektoré rady aj akceptuje, ale vždy iba vtedy, keď sa vďaka nim cíti dobre.
,,Podľa týchto kníh napríklad zrejme neraňajkujem príliš zdravo. Ale ja sa cítim najlepšie, keď si dám ráno ku káve niečo sladké. Jeden či dva koláčiky, chlieb s džemom. Potom viem, že už celý deň chuť na sladké nedostanem. Navyše, je známe, že práve doobeda človek spáli najviac kalórií, takže je lepšie dať si sladkosť ráno ako večer pri televízii.“
Emma Tekelyová potom nepotrebuje ani obedovať a ak ju náhodou prepadne hlad, zje banán či pomaranč, ktoré nosí stále so sebou. Teplé jedlo si dá až niekedy po štvrtej, piatej popoludní.
,,Určite nepatrím k ľuďom, ktorí už večer nejedia. To by som celú noc myslela iba na to, ako si dám ráno koláč. Samozrejme, snažím sa, aby večerné jedlo nemalo veľa kalórií. A aj keď kamarátkam tvrdím, že najlepšie je vziať si z chladničky uhorku, nie vždy to dodržím. Mám veľmi rada napríklad mandle.“
Vždy sa však usiluje dodržiavať pitný režim. Jej denná norma je okolo troch litrov vody. Tvrdí, že piť treba aj preto, lebo keď sme smädní, telo nám signalizuje najprv hlad a až potom smäd. Takže potom namiesto toho, aby sme pili, siahneme po jedle. Pritom stačí, aby sme vypili pohár vody a nemusíme už telu dodávať zbytočné kalórie.
Najlepšia je paprika
Napriek tomu, že Emma Tekelyová má za sebou nespočetné množstvo recepcií, kokteilov, rautov či iných spoločenských podujatí, jej najobľúbenejšie jedlo je celkom jednoduché.
,,Milujem plnenú papriku. Vedela by som ju jesť od rána do večera. A veľmi rada mám pikantné jedlá a jedlá, ktoré som ako dieťa neznášala. Lečo, špenát. Stále však nedostanem do seba pľúcka na smotane, fliačky na sladko s cibuľkou a kôprovú omáčku.“
PF 2003
A čím si Emma Tekelyová pripije pri príchode Nového roka?
,,Pochopiteľne, o polnoci bude u nás strieľať šampanské. Inak dám prednosť minerálke. Alebo, keď už to musí byť, mám rada pohár dobrého suchého bieleho vína. Všetkým na zdravie a na šťastný Nový rok 2003!“ JANA LUKÁČOVÁ