Paríž 30. decembra (TASR) - Starší ľudia, ktorí jedia ryby alebo morské živočíchy minimálne raz do týždňa, čelia nižšiemu riziku demencie, vrátane Alzheimerovej choroby. Vyplýva to zo štúdie francúzskych expertov vypracovanej na základe sedemročného výskumu.
Podľa odborníkov za to možno vďačiť mastným kyselinám v rybom tuku, ktoré dokážu redukovať zápal mozgových blán a zohrávajú dôležitú úlohu pri vývoji mozgu, ako aj obnove nervových buniek.
Výskum viedol Pascale Barberger-Gateau z univerzity v Bordeaux. Jeho tím pozoroval súvislosť medzi demenciou a konzumáciou rýb alebo potravou obsahujúcou veľa nasýtených mastných kyselín. Na začiatku pozorovania netrpela demenciou žiadna z 1674 skúmaných osôb vo veku nad 68 rokov. Po siedmich rokoch sa zistilo 170 prípadov demencie, vrátane 135 prípadov Alzheimerovej choroby, pričom experti odhalili, že je medzi nimi len málo konzumentov rýb.
Takisto sa prišlo na to, že osoby pravidelne konzumujúce ryby majú zväčša vyššie vzdelanie a lepšie návyky v oblasti zdravej výživy získané ešte v detstve.