nechoďme spať hladní

Univerzálny recept na teplotu podávaného vína neexistuje. Optimálna teplota závisí od toho, či ide o víno šumivé alebo tiché, biele, ružové alebo červené, suché alebo sladké atď. Vyššia teplota zvýrazňuje cukry a alkohol, nižšia triesloviny. Záleží od ...

Univerzálny recept na teplotu podávaného vína neexistuje. Optimálna teplota závisí od toho, či ide o víno šumivé alebo tiché, biele, ružové alebo červené, suché alebo sladké atď. Vyššia teplota zvýrazňuje cukry a alkohol, nižšia triesloviny. Záleží od toho, kto čo uprednostňuje. Dôležité je, aby sa dosiahla vyváženosť všetkých chuťových zložiek. Sladšie vína sa zvyčajne pijú vychladenejšie a, naopak, ťažšie červené vína s vyšším obsahom trieslovín sa podávajú v „izbovej“ teplote.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hovädzie na cibuli

SkryťVypnúť reklamu

Hovädzie zadné umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Strúčik cesnaku, lístky majoránu a bazalky nakrájame nadrobno, zmiešame so soľou a mletým čiernym korením a zmesou potrieme plátky mäsa. Potom na tuku osmažíme nakrájanú slaninu a strúčik cesnaku, pridáme mäso a opečieme ho po oboch stranách. Podlejeme vínom, pridáme za hrsť vopred namočených sušených hríbov, prikryjeme a dusíme. Medzitým nakrájame na väčšie kúsky cibuľu, petržlen a zelerovú vňať. Keď sa víno odparí, pridáme zeleninu a opečieme ju. Nakoniec pridáme klinčeky a keď je zelenina opečená, tak aj nakrájané paradajky. Podľa potreby podlejeme vodou a dusíme, až kým mäso nezmäkne.

Potom mäso vyberieme a šťavu z neho prepasírujeme.

Na zapíjanie môžete vyskúšať Rulandské modré, neskorý zber, ročník 2000, Víno Mrva & Stanko, z Nitrianskeho vinohradníckeho rajónu, Mojmírovce, obsah alkoholu 12 percent. V jeho vôni nájdete orechy i dym, v chuti tmavé zrelé kôstkoviny až lekvár a príjemne potlačené triesloviny. (dav)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 319
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 852
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 687
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 202
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 653
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 411
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 733
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 569
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu