sa stáva centrom spoločenského života rodiny.
Človek potrebuje k svojmu bývaniu priestor s možnosťou jeho usporiadania tak, aby vyhovoval všetkým rodinným príslušníkom. Nie vždy je to priestor s dostatočne veľkou obytnou plochou. Často musíme v miestnostiach s minimálnymi rozmermi doslova čarovať, aby sme ich zariadili moderne bez ohrozenia funkčnosti. Platí to aj o kuchyniach. Najmä pri rekonštrukciách starších bytov sa stretávame s problémom, že miestnosť jednoducho nedokážeme zväčšiť, pretože nám to nedovolí konštrukčné a technologické riešenie stavby. Vďaka rozsiahlej ponuke maximálne variabilného a estetického kuchynského nábytku však dokážeme aj v malom priestore vytvoriť útulnú a praktickú ,,pracovnú“ kuchyňu napríklad s miestom na príležitostné stolovanie.
* Kuchyňa - obytná miestnosť
Kuchyniam sa stále viac vracia ich pôvodný charakter obytnej miestnosti. Je miestom, v ktorom trávia dennodenne určitý čas spolu všetci členovia rodiny, či už je to pri spoločných raňajkách, obede alebo večeri. Všade tam, kde je to možné, prepája sa kuchyňa s obývacou izbou, aby rodina bola čo najviac v kontakte. Preto už pri počiatočných úvahách o zariaďovaní kuchynským nábytkom a kuchynskými spotrebičmi musíme zohľadňovať niekoľko faktorov. Predovšetkým je to celkový štýl zariadenia interiéru, ktorého organickou súčasťou je aj miestnosť určená na prípravu jedál a stolovanie. Predpokladom úspešne zvládnutého riešenia kuchyne je súlad veľkosti priestoru a jeho optimálneho naplnenia zariaďovacími prvkami. Miestnosť preplnená a zaprataná nábytkom sa stáva neprehľadnou a nepohodlnou a v konečnom dôsledku sa v nej ani necítime dobre. Správne proporcie kuchynskej zostavy a nadväznosť pracovných plôch s dostatočne dimenzovanými manipulačnými a komunikačnými plochami do značnej miery uľahčia práce spojené s prípravou jedál. Neodmysliteľnou súčasťou modernej kuchyne sú inovované elektrospotrebiče. Prístroje určené na varenie, pečenie, chladenie, mrazenie či umývanie musia byť nielen praktické, ale zároveň aj vzhľadné, aby boli svojím charakterom v súlade s ostatným zariadením miestnosti. Pri ich výbere prihliadame aj na spotrebu energie, pretože prevádzkovanie zastaralých elektrospotrebičov určite nie je lacné.
* Nová generácia kuchýň
I keď mnohí pri výbere kuchynského nábytku siahajú po klasickom drevenom prevedení prípadne kvalitnej imitácii dreva, pre nové generácie kuchýň sú príznačné nové moderné materiály a povrchové úpravy. Moderné kuchynské zostavy sú kombináciou masívneho dreva, výrazných alebo pastelových farieb a skla, hliníka, chrómu alebo ušľachtilej ocele. Symbolom útulného nábytku stále zostáva čerešňa. Obľúbené sú teplé prírodné tóny dubového masívu, jablone prípadne borovice. Zaujímavou je kombinácia svetlého dreva so sýtymi červenými alebo modrými plochami. Stále moderné sú rôzne odtiene hnedej kombinované s bielou. Nadväznosťou dvoch alebo viacerých farebných plôch zabránime monotónnosti a fádnemu pôsobeniu kuchynskej zostavy.
Najluxusnejším a finančne najnáročnejším typom kuchýň sú super moderné techno-kuchyne. Charakterizuje ich čistý štýl a jednoduché línie s množstvom kovových komponentov. Perfektný výber a opracovanie materiálu, rovnako ako i spracovanie každého detailu sú symbolom najvyššej kvality. Súčasťou techno-kuchyne je špičkové vybavenie luxusnými spotrebičmi a riadom.
* Tradičné usporiadanie a novinky
Tradičné usporiadanie kuchynskej linky popri stene sleduje jej priamy alebo zalomený pôdorysný tvar v podobe písmen L alebo U. Úzke miestnosti spravidla zariaďujeme zostavou kuchynského nábytku v jednej línii. Novým prvkom určeným do plošne rozľahlejších miestností sú varné a pracovné ostrovčeky umiestnené v priestore. Pracovné plochy musia byť opatrené dostatočným počtom elektrických zásuviek, v prípade drezu aj prívodným a odpadovým potrubím, sporáky prívodom plynu alebo elektrickej energie. Na varné ostrovčeky často nadväzujú jedálenské pulty či stoly. Výhodou takejto zostavy je priamy kontakt stolujúcich s tým, kto jedlo pripravuje. Nevyhnutnou súčasťou sporáka je vysoko účinný digestor.
Unifikované rozmery kuchynského nábytku dnes už celkom neplatia. Kým donedávna bola výška hornej hrany spodných skriniek jednotná, 86 cm, v súčasnosti sa maximálne prispôsobuje potrebám človeka, ktorý ju najčastejšie využíva. Pre vyššie gazdinky je výška spodných skriniek až na úrovni 97 cm, pre nízkych ľudí a ľudí na vozíčkoch sú navrhnuté skrinky s výškou 71 cm. Efektne pôsobí sporák, ktorého varná plocha je umiestnená nižšie oproti línii pracovnej dosky. Uľahčuje varenie a manipuláciu s riadom na zadných platničkách. Varnú plochu však treba dostatočne zabezpečiť pred detskou zvedavosťou, aby nedochádzalo k vážnym úrazom.
Novinkou v zariaďovaní kuchýň sú mobilné prvky vybavené kolieskami alebo nožičkami, ktoré nie sú pevne umiestnené pri stene. Sú to mobilné stolíky s poličkami určené na odkladanie surovín alebo na odkladanie kuchynských riadov a môžeme ich v kuchyni ľubovoľne pre-miestňovať. Poslúžia ako prídavný nábytok v prípade väčších osláv alebo náročnejšej prípravy pokrmov.
Kuchynské programy, podobne ako nábytok do ostatných miestností bytu, sa neustále inovujú a vyvíjajú. Využitie nových materiálov a technológií sa odráža aj na stvárnení kuchynských liniek, spotrebičov a doplnkov. Výsledkom sú ľahko ovládateľné prvky kuchynskej zostavy, efektívne vybavenie vnútorného priestoru skriniek a zabudované vysokoúčinné energeticky nenáročné spotrebiče. Samozrejmosťou sú kvalitné trvanlivé materiály určené pre špecifické prostredie s ľahkou údržbou. K novej kuchynskej linke neodmysliteľne patria aj nové povrchové materiály podlahy, stien a stropov s vhodne rozmiestneným centrálnym a bodovým osvetlením jednotlivých funkčných zón. *