
Aromatické a liečivé rastliny môžeme pestovať aj na balkóne. FOTO – (ar)
Aromatické rastliny, označované aj ako kuchynské bylinky, obsahujú koreniny, najmä silice. V malých množstvách ich pridávame do potravín na zlepšenie chuti, vône, vzhľadu a stráviteľnosti. Niektoré majú aj liečivé účinky. V záhradke možno pestovať viaceré druhy, z ktorých v marci vysievame semená na predpestovanie priesad podobným spôsobom ako pri zelenine.
Bazalka pravá (Ocimum basilicum L.) je jednoročná aromatická liečivá bylina s priamou rozkonárenou byľou. Príjemne vonia, je medonosná, a preto láka včely do záhradky. Predpestované priesady vysádzame na hriadky do pôdy vyhnojenej organickými hnojivami v druhej polovici mája v spone 0,4 x 0,4 metra. Jej vňať zberáme na začiatku rozkvitnutia rastlín nožnicami alebo kosákom a hneď ju usušíme. U nás sú registrované odrody Litra a Ohře, v obchodnej sieti ponúkajú celý rad ďalších. Sú to predovšetkým Blue Spice, vhodná najmä do čajov a vareného vína, Cinamonette so škoricovou vôňou, Dark Green, Lettuce Lea a Lime – do šalátov a na cestoviny, odroda s červenými kučeravými listami Purple Ruffles. Pestovať na balkóne sa odporúčajú odrody Compact a Siam Queen. Tieto nové zahraničné odrody boli testované na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre a osvedčili sa v našich teplejších oblastiach. Bazalka sa používa predovšetkým do pikantných jedál, najlepšie sa hodí do šalátov, k vaječným jedlám a k syru.
Saturejka záhradná (Satureja hortensis) je jednoročná vysoká bylina s kríkovito rozkonárenou páperistou byľou. Obľubuje hlinitopiesočnaté pôdy a slnečné miesta. Predpestované priesady Pikanta vysádzame na záhradnícky pripravený pozemok v spone 0,4 x 0,4 metra. Pestovať ju možno i z priameho výsevu na hriadku koncom apríla. Vňať zberáme ihneď, len čo narastie aspoň na 0,3 metra a nasadí plný kvet. Odrezávame ju asi 80 milimetrov nad zemou, aby sa rastlina ešte olistila a mohli sme urobiť i druhý zber. Saturejka zvyšuje stráviteľnosť ťažkých jedál. Používa sa predovšetkým do jedál pripravovaných zo strukovín, do miešanej zeleniny a obilninových pokrmov len v malom množstve.
Medovka lekárska (Melissa officinalis) je trváca rastlina, ktorá vo vyhovujúcich podmienkach pri dobrej starostlivosti vydrží na stanovišti aj päť rokov. Vyžaduje výživnú hlinitú pôdu v slnečnej polohe. Jej listy majú príjemnú citrónovú vôňu a osviežujúcu korenistú chuť. V byte ju pestujeme na svetlom mieste. Priesady medovky predpestovávame a vysádzame na hriadky podobne ako pri bazalke. Registrovanou odrodou je Citra. Z porastu medovky zberáme buď list, alebo vňať s kvetom na začiatku kvitnutia vo výške vňate 50 až 80 milimetrov. S druhým zberom začíname vtedy, keď porast opäť obrástol. Medovku používame v čerstvom stave najmä do šalátov, sušenú do polievok a omáčok. Čaj z nej má upokojujúci a protivírusový účinok, pôsobí sedatívne na centrálny nervový systém, odstraňuje plynatosť, zmierňuje žalúdočné i črevné ťažkosti. Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.