ľahkom, čo sa dá pripraviť skoro za „studena“.
Špargľa s paradajkovým pestom
Paradajky zalejeme horúcou vodou, ošúpeme ich a rozštvrtíme. Vnútrajšok prepasírujeme cez sitko, aby sme odstránili jadierka. Potom dužinu spolu s cesnakom, jednou červenou paprikou alebo feferónkou a píniovými alebo vlašskými orechmi nakrájame najemno. Pridáme nahrubo nasekanú bazalku a nastrúhaný parmezán a rozmixujeme. Pridáme paradajkovú šťavu, posolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
Vo veľkom množstve osolenej vody uvaríme špagety, ktoré môžeme pred vložením do hrnca prelomiť napoly. Uvarené, nie rozvarené špagety necháme odkvapkať a nalejeme na ne omáčku, do ktorej sme na ozdobu pridali dve malé nakrájané paradajky. Navrch posypeme parmezánom a obložíme malými lístkami bazalky.
Na zapíjanie môžete vyskúšať Rulandské modré, ročník 1997, Pezinský vinohradnícky rajón, Limbašské vinohradnícke družstvo, obsah alkoholu 11 percent. Má svetlejšiu farbu, vôňu čiernych bobuľovín a v chuti nájdete čerešne i višne.
(dav)