1 malý zeler, 4 hrubé klobásy, 1 malá konzerva kukurice, 1 polievková lyžica sladkej horčice
1 šálka šľahačky, 1 šálka vývaru, 1 dcl bieleho vína, soľ, 2 lyžice masla, korenie
Zeler očistíme tak, aby si zachoval okrúhly tvar. Narežeme ho podľa možnosti na tenké plátky, ktoré blanšírujeme asi 1 minútu v slanej vriacej vode. Potom ich opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri.
Na prípravu plnky stiahneme z klobásy kožu. Klobásovú hmotu rozdelíme na zelerové plátky (okrem 2 kusov) a rozotrieme. Zelerovo-mäsové plátky poukladáme striedavo na seba, aby vznikli dve porcie, a každú zakončíme odloženým plátkom zeleru. Položíme na ne kúsok masla a v predhriatej rúre pečieme.
Medzitým polovicu kukurice podusíme na 1polievkovej lyžici masla. Zalejeme šľahačkou, vývarom a bielym vínom a prikryté necháme pomaly variť asi 3 minúty. Potom krátko rozšľaháme ponorným mixérom a precedíme. Omáčku dáme opäť na sporák, prípadne dolejeme trochu vývaru, dochutíme soľou, korením a horčicou. Pridáme zvyšnú kukuricu a necháme znovu zovrieť.
Zelerové lasane podávame s kukuričnou omáčkou a môžeme ozdobiť lístkom zeleru.
Namiesto zeleru môžete použiť aj tenké plátky uvareného veľkého zemiaka a pre výraznejšiu zmenu rozličné druhy klobás.
Tiramisu
1 šálka espressa (ak nemáte prístroj na espresso, môžete uvariť silnú čiernu kávu), 1 chemicky neošetrený citrón, 2 lyžice koňaku, 150 g dlhých piškót, 250 g mascarpone (taliansky čerstvý smotanový syr, ak ho nemáte, možno vyskúšať neochutené nátierkové maslo), 50 g cukru, 2 lyžice mlieka, 120 g sladkej smotany, 1 lyžica kakaového prášku
Pripravíme espresso alebo kávu a necháme vychladnúť. Citrón umyjeme horúcou vodou a osušíme. Najemno postrúhame za 1 lyžičku citrónovej kôry. Espresso zmiešame s koňakom a zmesou navlhčíme polovicu piškót. Piškóty poukladáme do štvorhrannej formy. V mise dobre vymiešame mascarpone s cukrom. Po troške vmiešame mlieko. Pridáme citrónovú kôru. Do krému opatrne vmiešame vyšľahanú smotanu. Polovicou krému potrieme piškóty. Espressom navlhčíme zvyšné piškóty a poukladáme ich na vrstvu piškót natretých krémom. Potrieme ich druhou polovicou krému. Prikryjeme a dáme na 4 hodiny do chladničky. Krátko pred podávaním posypeme nesladeným kakaovým práškom.