Už naše staré mamy vravievali, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa, ale v dnešnej uponáhľanej dobe ich mnohí z nás vynechajú. Vedci z univerzity vo waleskom Cardiffe však zistili, že to nie je múdre rozhodnutie predovšetkým počas zimnej chrípkovej sezóny. Ľudia, ktorí raňajkujú, sú totiž lepšie vybavení pre boj s nachladnutím a chrípkou.
Profesor Andy Smith a jeho tím sledovali skupinu 188 dobrovoľníkov, ktorí si desať týždňov viedli podrobný denník svojich stravovacích návykov. Vedci si zaznamenávali aj všetky prípady nachladnutia a chrípky v skupine a zistili, že tí, ktorí v priebehu desiatich týždňov viac ako raz ochoreli, zvyčajne neraňajkujú. Tá istá skupina často chorých pacientov trpí aj inými zdravotnými problémami, ktoré sú dôsledkom zlého životného štýlu. Štúdia podľa profesora dokazuje, že psychické faktory a zdravý životný štýl ovplyvňujú odolnosť organizmu proti nachladnutiu a chrípke, i keď dôvod, pre ktorý aj raňajky pôsobia ako prevencia pred chrípkou a nádchou sa jednoznačne vysvetliť nepodarilo.
Podľa odborníkov najpravdepodobnejším vysvetlením je fakt, že pri raňajkách „nakŕmime“ aj imunitný systém. (tasr)