Najvhodnejším obdobím na rez viniča je marec. Skôr sa začína vtedy, keď vinohradník obrába väčšiu výmeru vinohradov. Prv než pristúpime k rezu, zistíme poškodenie očiek mrazmi. Na rýchle stanovenie používame orientačný test. Ostrým nožom alebo žiletkou rozrežeme pozdĺžne očko tak, aby sme na reze rozoznali základy letorastu v očku a podočkách. Zdravé nepoškodené základy letorastov sú jasnozelenej farby, zničené mrazmi bývajú hnedé až tmavohnedé a poškodené sú čiastočne hnedé a zelené. Podľa toho, koľko percent očiek zničil mráz, o toľko percent zdvihneme počet očiek v reze. Rezať možno už vo februári. S rezom začíname najskôr vo vinohradoch, kde pestujeme odrody so silnejším rastom a v tratiach, kde nehrozí poškodenie jarnými mrazmi. Nasleduje rez jeden až štvorročných vinohradov, na záver starších vinohradov s odrodami slabšieho rastu. Čo najviac odďaľujeme rez klčov, ktoré poškodili silné mrazy. Počas silných mrazov nerežeme. Rozlišujeme rez krátky (čapíky 1 až 5 očiek), stredný (poloťažne so 6 až 7 očkami), dlhý (ťažne s 8 až 12 očkami) a kombinovaný. Najviac sa využíva kombinovaný rez s krátkymi čapíkmi, poloťažňami a ťažňami podľa stavu a tvaru klča.
Kratší rez vyžadujú stolové odrody (Müller Thurgau, Silvánske zelené, Modrý Portugal, Rizling vlašský, Veltlínske zelené). Stredne dlhý rez je vhodný rez pre Chrupku bielu, Frankovku, Svätovavrinecké, Veltlínske červené (Irsai Oliver a Pálava). Dlhý rez je potrebný pre Muškát Otonel, Tramín červený, Rizling rýnsky a všetky rulandské.
Autor: Ing. PETER DRÁČ