Mangold je náročný na vodu aj živiny, najmä na dusík. Zaraďuje sa do prvej a druhej trate pestovania.
Na letný a jesenný zber sa seje v apríli, na zber od jari do júla v auguste. Seje sa do riadkov vzdialených 30 až 40 centimetrov. Semeno si udržiava klíčivosť 5 až 6 rokov. Môže sa pestovať aj z priesad koncom mája.
Z odrastených rastlín sa zberajú postupným odlamovaním listy, alebo sa odreže celá nadzemná časť a rastliny znova vyrastú. Mangold rýchlo vädne, preto sa má použiť hneď po zbere.
Obsahuje 2 mg % karotínu, v stopkách a v listoch až 10 mg %. Má aj vysoký obsah vitamínu C (30 mg %), vitamín B1 (0,8 mg %) a vitamínu B2 (0,33 mg %). Významný je tiež obsah minerálnych solí, najmä vápnika, fosfor a železo. Prítomnosť betaínu spôsobuje sladkastú chuť pripomínajúcu chuť repy. (eha) FOTO – (AR)