
Tvarohové knedle so slivkovo -vanilkovým kompótom
Potrebujeme: 4 polievkové lyžice tvarohu, 5 polievkových lyžíc mletých mandlí, 10 sliviek, 1 struk vanilky, 2 vajcia, 1/2 citróna, 1 dávka červeného vína, 6 polievkových lyžíc cukru, 4 polievkové lyžice múky, škrob, 1 polievková lyžica masla
Knedle: Zmiešame tvaroh, 4 polievkové lyžice mletých mandlí, vajcia, múku, škrob, trochu citrónovej šťavy a 1 až 2 polievkové lyžice cukru. Podľa toho, aký mokrý je tvaroh, pridáme prípadne ešte trochu mandlí a múky. Mali by sme dostať konzistenciu podobnú veľmi hustému zemiakovému pyré. 2 šálky vody asi s 1 polievkovou lyžicou cukru privedieme do varu. Z tvarohovej masy formujeme navlhčenými rukami malé knedličky, vložíme ich do vriacej vody, necháme zovrieť a na slabom ohni postáť ešte 8 až 10 minút.
Kompót: Slivky umyjeme, rozštvrtíme a odkôstkujeme. V nádobe skaramelizujeme 2 polievkové lyžice cukru. Pridáme slivky, zalejeme červeným vínom a necháme trochu povariť. Struk vanilky pozdĺžne prerežeme, hrotom noža vyberieme dreň a pridáme k slivkám. Kompót je hotový vtedy, ak je ovocie jemne uvarené. Prípadne ho môžeme ešte trocha dosladiť. Krátko pred podávaním pogúľame tvarohové knedle na panvici, kde sme roztopili trochu masla, 1 polievkovú lyžicu cukru a zvyšné mleté mandle. Kompót rozdelíme na taniere, položíme naň knedle a polejeme ich mandľovým maslom.