
Doslova hubománia zachvátila v týchto dňoch obyvateľov Banskej Bystrice, Zvolena a Brezna. Mykológ Stanislav Glejdura zo Zvolena tvrdí, že takýto nápor hubárov možno očakávať ešte približne dva týždne, počas ktorých bude možné nájsť aj najobľúbenejšie hríby skutočne všade. Enormnú úrodu podľa neho ovplyvnilo počasie. Milovníci hubárčenia sa majú ako v raji zásluhou dlhodobých dažďov a terajších vysokých teplôt. FOTO TASR - JOZEF ĎURNÍK
BRATISLAVA – V posledných dňoch sa po celom Slovensku objavila doslova záplava húb. „Tento týždeň začali ľudia nosiť plné košíky húb už aj z osvedčeného Záhoria. Je nádej, že budú rásť aj naďalej, aj keď ich výskyt môžu negatívne ovplyvniť vysoké teploty, ktoré meteorológovia predpovedajú na koniec týždňa,“ hovorí RNDr. Ivona Kautmanová, mykologička zo Slovenského národného múzea v Bratislave.
Podľa nej huby, ktoré hojne rastú napríklad na Orave, Liptove, i na východe Slovenska, pomaly „zostupujú“ i k Bratislave a nachádzajú sa už aj v stredných polohách v okolí Nitry a Trenčína.
Priaznivci húb sa majú na čo tešiť, lebo sezóna je v plnom prúde a je mimoriadne vydarená i pokiaľ ide o výskyt jednotlivých druhov húb. „Rastú hríby, kozáky, plávky, kuriatka, masliaky, suchohríby, hubári už našli dokonca aj rýdziky. Ich nálezy v júli neskúsenejších prekvapili, rýdziky sú charakteristické skôr pre jeseň. Potrebujú najmä veľa vody – tej majú, preto správy o nálezoch nie sú kuriózne,“ hovorí Kautmanová.
Popri jedlých zaznamenávajú už i výskyt nebezpečných jedovatých húb, medzi nimi aj jedovatých druhov muchotrávok, najmä zelených a tigrovaných. Tie si neskúsení hubári mýlia s jedlou muchotrávkou červenkastou.
Hubárom slúžia aj mykologické poradne. Okrem už známych v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a Liptovskom Mikuláši otvorili nedávno novú aj v Žiline. Podľa Kautmanovej zažívacie ťažkosti, resp. ľahšie otravy riskujú neskúsení konzumenti húb, ktorí si od predavačov pri cestách prinesú domov síce jedlé, ale zle skladované, respektíve staré huby.
„Predaj húb pri cestách nie je v súlade so zákonom, predajcovia neprešli žiadnym školením, ktoré musia mať napríklad predavači v tržniciach. Myslím si však, že aj keď to nevidíme radi, predaj čerstvých identifikovateľných húb, ktorý sa na celom Slovensku značne rozšíril, je lepšia alternatíva, ako keď v minulosti predávali ľudia načierno sušené huby. V takejto zmesi sa mohli objaviť aj jedovaté huby, lebo kontrola je sťažená,“ hovorí Kautmanová.
Najmä v Liptove a v okolí Brezna zaznamenali počas tejto sezóny i hubovú zaujímavosť. „Ide o hríb horský, ktorý má plodnice zafarbené dožlta a pri reze mierne hnedne. Je príbuzný hríbu príveskatému a ako prví ho na Slovensku opísali českí mykológovia. Skúmame, či sa vyskytuje aj inde na svete, lebo je možné, že ide o nový druh,“ uviedla I. Kautmanová.
EVA BOMBOVÁ
CENY HÚB NA BRATISLAVSKOM TRHOVISKU NA MILETIČOVEJ ULICI
(Ceny v korunách za kilogram)
šampiňóny 50
suchohríby 80 až 100
hlivy ustricové 110
kozáky 150
dubáky 150 až 200
iné druhy hríbov 140 až 150
(kr)