„Vo Švajčiarsku som s domácou šiel na nákup. Domček stál pri lese. Nevšímavo prešla okolo krásnych hríbov. Dole v obchode kúpila šampiňóny v konzerve,“ spomenul si na trojročný pobyt v zahraničí slovenský hubár. Keď sa vracal z úspešnej „hubačky“ s plným košíkom, starostliví domáci sa ho snažili odradiť od jedenia dubákov. Tvrdili, že huby zo švajčiarskej prírody obsahujú neprimerané množstvo ťažkých kovov a iných škodlivých látok.
Vylepšovanie jedálnička hubami je rozšírené najmä vo východnej časti Európy. História tvrdí, že Germáni a Normani sa radi zahrávali s jedovatými hubami. Samozrejme, nejedli ich vtedy, keď sa chceli nasýtiť.
Každý asi pozná postavu záhradného trpaslíka, ktorý sa opiera o klasickú červenú muchotrávku s bielymi bodkami. Táto kombinácia nevznikla náhodou. Muchotrávka totiž bola kultovou hubou, ktorá otvárala bránu vedomia do nadprirodzeného sveta plného elfov, víl a trpaslíkov. Rituálne požitie presne odmeraného množstva jednoducho upravenej huby bolo výsadou najvyššej vrstvy. (kr)