Hubári na severe Slovenska si tohtoročnú úrodu pochvaľujú. Na žilinskej stanici vystupujú z vlaku ovešaní plnými košíkmi. Vidno v nich najmä dubáky. „Sú to mladé, zdravé hríbiky. Žiaden červík,“ pochvaľuje si odborník-dôchodca. Skazu napodiv nenarobili ani veľké dažde.
Vychýrenou oblasťou sú Kysuce, kde sa okrem dubákov tento rok darí aj kuriatkam. „Kosiť ich môžete,“ rozchyrujú skúsení hubári.
Veľké množstvo húb postačuje Kysučanom nielen na domácu spotrebu. Na ceste medzi Žilinou a Čadcou v dobrých dňoch stretnete najmenej 30 predávajúcich. „Aspoň si cez prázdniny trochu zarobím,“ pochvaľuje si 15-ročný miestny mladík. V rukách drží hlboký polievkový tanier dubákov. Za stovku. Na cestičkách medzi dedinami, mimo hlavného ťahu, ich dostanete aj lacnejšie. Predávajú najmä deti a starí ľudia. Majú čas, trpezlivo postávajú na krajnici. Hoci sú na svoje úlovky pyšní, presné miesto neprezradia.
Svoje však už vedia aj za hranicami Slovenska. Hubári z Čiech a Moravy sa tu vyznajú ako doma. Medzi nimi a domácimi funguje taká hra na medvede či vretenice. „Rozchýri sa fáma, že sa na nejakom mieste objavili, a je na chvíľu pokoj,“ približuje situáciu znalkyňa miestnych pomerov. Svoj „flek“ si však udržala v tajnosti… (aha)