Zo svitského mäsokombinátu unikal čpavok

SVIT, POPRAD - Zo svitského mäsokombinátu Nord unikol čpavok. Stalo sa tak včera okolo deviatej hodiny ráno. Čpavok unikol z chladiarenského zariadenia, ktoré práve inštalovala chladiarenská firma Slovchlad do jednej z budov mäsokombinátu.


Hasiči včera zasahovali pri úniku čpavku vo Svite.


FOTO PRE SME - OLIVER ONDRÁŠ


Niekoľko desiatok zamestnancov firmy poslalo jej vedenie preč z budovy. Na miesto boli ihneď privolaní hasiči z okolia s niekoľkými cisternami a zásahovým vozidlom.

Štipľavý zápach plynu sa šíril po celom okolí. Koľko čpavku vlastne uniklo, nebolo známe ani po dvoch hodinách. Službukonajúci hasič hodinu po úniku povedal, že mimo systému sa dostalo do sto litrov chemickej látky. „Je to strašné. Cítime to všetci. Teraz už je to lepšie, ale okolo deviatej sa tu nedalo nadýchnuť,“ sťažoval sa jeden z pracovníkov. Ako dodal, z mäsokombinátu cítiť čpavok častejšie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Riaditeľ prevádzky sa odmietol k havárii vyjadriť a vykázal novinárov z areálu mäsokombinátu. Podľa informácií SME došlo k úniku čpavku počas prepájania starého a nového chladiaceho systému. Pravdepodobne povolil jeden z ventilov.

Podľa slov šéfa odboru civilnej obrany a ochrany Okresného úradu v Poprade Mariána Hoška, ktorého muži prišli na miesto činu približne o desiatej hodine, nešlo o veľkú koncentráciu. „Hasiči čpavok likvidujú za pomoci vodnej clony. Uniknutá látka s vodou zreaguje. Vo vyšších koncentráciách je čpavok životu nebezpečný najmä po jeho vdýchnutí. Pôsobí na sliznice dýchacích ciest.“ Podľa Hoška sa pre poveternostné podmienky čpavok držal v okolí dlhšie. Prispel k tomu nízky tlak vzduch a takmer bezvetrie.

Tamojší hasiči nemajú k dispozícii špeciálny prístroj na meranie koncentrácie čpavku v ovzduší. Ten dorazil pod Tatry z Prešova až po troch hodinách. Prednosta okresného úradu Milan Baran si myslí, že prístroj nie je v prvom zásahu potrebný.

SkryťVypnúť reklamu

OLIVER ONDRÁŠ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 9 051
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 041
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 260
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 665
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 106
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 898
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 588
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave 1 318
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu