ružové vína sa vyrábajú i sceľovaním bielych a červených vín. Spôsobov je teda veľa, ale okrem nich sa na výslednej podobe vína podieľajú aj odrody, z ktorých sa vína vyrábajú.
Šalviové ravioly
Z múky a vajec vymiesime cesto, ktoré necháme asi tridsať minút odpočinúť. Potom z neho vyvaľkáme dva tenké pláty. Cukiny nakrájame na kocky, varíme ich približne päť minút a potom rozmixujeme, osolíme a dochutíme mletým čiernym korením a strúhaným muškátovým orieškom. Na plát cesta dáme kôpky cukiny a prikryjeme ich druhým plátom. V miestach, kde nie je cukina, cesto pritlačíme a rozrežeme. Ravioly varíme približne osem minút. Medzitým podusíme na masle listy šalvie, ktoré dáme na tanieri na uvarené ravioly. Nakoniec posypeme každú porciu strúhaným parmezánom.
Na zapíjanie môžete vyskúšať Rosé-Vavrinec, ročník 2000, Víno-Masaryk, Skalický vinohradnícky rajón, obsah alkoholu 12 percent. Víno má proti červeným odrodám okrem svetlejšej farby i výrazne menej trieslovín. Vôňa je menej výrazná a v chuti sú stopy po vlašských orechoch. (dav)