Je veľa definícií strednej Európy a stredoeurópanstva. Pre jedných je to vysedávanie v kaviarňach, pre iných blízkosť Dunaja, pre ďalších jedinečná kultúra vytvorená príslušníkmi desiatok etník. K týmto charakteristikám môžeme pridať ešte jednu. Stredná Európa je miesto, kde sa pestuje a pije Frankovka.
Hovädzie s paprikami
Mäso z hovädzej hrude vložíme do osolenej vody a asi dve hodiny varíme domäkka. Medzitým umyjeme, ošúpeme a rozpolíme zemiaky, očistíme a na štvrťky nakrájame dve zelené a dve červené papriky. Paradajky sparíme horúcou vodou, ošúpeme a rozkrájame na štvťky. Po hodine varu pridáme k mäsu nakrájané zemiaky a o ďalšiu pol hodinu papriky a paradajky. Vývar osolíme a ochutíme mletou sladkou paprikou, pridáme najemno nakrájanú petržlenovú vňať a cibuľu. Oboje necháme vo vývare niekoľko minút. Mäso vyberieme, rozkrájame na plátky a položíme do hlbšej misy. Vývar so zeleninou nalejeme na mäso.
Na zapíjanie môžete vyskúšať Frankovku, ročník 1999, Moravské vinárske závody,Brnenská vinárska oblasť, obsah alkoholu 12,5 percenta. Víno má svetlejšiu farbu, vo vôni nájdete lekvár a vďaka zamatovej, hebkej chuti, dosiahnutej harmóniou trieslovín a kyselín, víno príjemne kĺže dolu hrdlom.
(dav)