BRATISLAVA - V školských jedálňach onedlho začnú variť podľa nového vzorového jedálneho lístka, ktorý pripravilo ministerstvo školstva. Rodičia školákov však nemôžu očakávať radikálne zmeny smerom k racionálnej výžive. Jedným z dôvodov je nedostatok financií.
Čaj bude bez cukru
„V škole, do ktorej chodia moje deti, varia takmer každý deň mäso. Uznávam, že je zdrojom bielkovín, ale prečo nenahradiť hovädzinu alebo bravčovinu viac hydinou a rybami?“ hovorí 28-ročná Zdena, matka dvoch školákov. „Keď som sa opýtala, prečo nerobia viac šalátov, prečo deťom nedávajú ovocné džúsy, dostala som odpoveď, že nie sú peniaze. Lacnejšie je navariť sladký čaj. Tak, ako jedia v škole moje deti, som pred rokmi jedla ja. Samé varené či dusené mäso,“ rozčuľuje sa.
Podľa nových metodických pokynov už deti v jedálňach dostanú len čaj nesladený. Ďalšie zmeny však Zdenu toľko nepotešia. Ministerstvo školstva odporúča vedúcim jedální, aby mali deti každý deň na jedálnom lístku zeleninu a aspoň dvakrát či trikrát do týždňa ovocie. Ako často to bude, závisí však od finančnej situácie školy. „Keď bolo v starých odporučeniach presne napísané, koľko zeleniny a ovocia majú deti dostať, rodičia sa toho dožadovali. Treba však vychádzať z reálnej finančnej situácie. Niektoré školy na to jednoducho nemajú,“ hovorí Silvia Tokárová, odborná referentka pre školské stravovanie. Podľa Jany Novákovej zo Štátneho zdravotného ústavu SR, ktorá návrh pripomienkovala, je však nevyhnutné dať deťom čerstvé ovocie alebo zeleninu každý deň.
„Dôležité je nájsť dobrého dodávateľa,“ hovorí riaditeľka školskej jedálne na Vazovovej ulici v Bratislave Viera Moravčíková. „U nás problémy s peniazmi nemáme, posledné tri mesiace sme dokonca varili podľa skúšobného jedálneho lístka prihliadajúceho na základy zdravej výživy. Deti mali každý deň ovocie, zeleninu či mlieko. Problémy s nákupom stravy možno ešte len začnú. Strašia nás totiž zvýšením cien potravín.“
Deti jedia očami
Zmenou k lepšiemu je odporúčanie používať namiesto bieleho pečiva celozrnné, veľmi mierne by sa mala zvýšiť aj konzumácia rýb. Z jedálnych lístkov úplne vypadne sója. „Ukázalo sa, že deti nemajú sóju radi, nechutí im sójové mäso ani múčne jedlá, pri ktorých príprave sme použili sójovú múku. Buchty vyzerajú neesteticky, nie sú ‘nadýchané‘,“ hovorí Tokárová.
V materských škôlkach sa na základe nových smerníc úplne prestanú používať údeniny, na školách sa ich použitie obmedzí. Smernice odporúčajú zvýšiť podiel strukovín a obilnín. Pokiaľ ide o spracovanie, prednosť má varenie a dusenie pred pečením a úplne sa zakazuje vyprážanie. Doteraz si deti mohli vyprážaný syr či rezeň dopriať raz za mesiac.
„S obmedzením hovädzieho či bravčového mäsa v prospech hydiny je trochu problém. Jedálny lístok má zaručiť pestrosť pri výbere surovín, striedanie spôsobov spracovania a farebnosť. A deti sú hydiny prejedené už z domu. Vracajú nám celé porcie. Najmä tie staršie sa nestíhajú pokojne najesť a práve na hydinu a ryby potrebujú viac času,“ vysvetľuje Tokárová. Obmedzenie hovädzieho sa nechystá ani v súvislosti s hrozbou nového variantu Creutzfeldtovej-Jakobovej choroby. Rezort školstva vydal len smernicu, na základe ktorej môžu konkrétne odbory školstva pri zostavovaní jedálnych lístkov dočasne upustiť od použitia hovädzieho, ak o to žiadajú rodičia.
Prevencia už u detí
Podľa údajov združenia Zdravá výživa je dôsledkom nesprávnej stravy až 50 percent srdcovo-cievnych a 20 percent nádorových ochorení. Ide o dve najčastejšie príčiny úmrtnosti na Slovensku. Predísť sa im dá správnou výživou už od detského veku. Najdôležitejšie je zvýšiť spotrebu čerstvého ovocia a zeleniny a znížiť prísun bravčového mäsa, tukov a potravín z bielej múky. Potrebné je aj zvýšiť informovanosť detí a rodičov o zdravej výžive.
ANDREA HAJDÚCHOVÁ