Odrody sú však vhodné aj na výrobu suchých vín.
Paprikový šalát
Tri väčšie papriky – červenú, zelenú a žltú – prepolíme a vyberieme z nich semienka a žilky. Potom ich rukou stlačíme tak, aby sa vyrovnali. Vonkajšie časti potrieme olivovým olejom a dáme do predhriateho grilu. Grilujeme, až kým sa šupka nezvráskavie. Ugrilované papriky zabalíme do utierky a necháme štvrť hodiny odležať. Potom ich ošúpeme a nakrájame na širšie pásiky, ktoré rozložíme na tanieri. Posypeme najemno nasekaným cesnakom, hrubšie nasekanou bazalkou, majoránkou a dvoma lyžicami kapari. Olivový olej zmiešame s trochou vínneho octu, soľou, čiernym korením a touto zmesou polejeme papriky. Pred podávaním necháme šalát aspoň hodinu v chladničke odležať.
Na zapíjanie môžete vyskúšať kabinetný Muškát žltý, ročník 1999, Tokajská vinohradnícka oblasť, J.&J. Ostrožovič, obsah alkoholu 11,5 percenta. Má muškátovoovocnú vôňu, v ktorej prevládajú veľké kôstkoviny. (dav)