
Cisársky trhanec s mascarpone
Potrebujeme: 4 vajcia, štipku soli, 50 g cukru, 1 lyžicu postrúhanej kôry z chemicky neošetreného citróna, 4 lyžice mlieka, 100 g múky, 250 g mascarpone (náhrada: čerstvý smotanový syr + 2 lyžice sladkej smotany), 1 lyžicu masla, práškový cukor na posypanie
Z dvoch vajec oddelíme žĺtky od bielkov. Dva žĺtky dáme do misy a pridáme dve celé vajcia. Vyšľaháme so štipkou soli, s cukrom a citrónovou kôrou.
Postupne primiešavame mlieko, múku a mascarpone. Dve bielka vyšľaháme ručným šľahačom na tuhý sneh. Zľahka ho zapracujeme do vyšľahanej masy. Nemá vzniknúť hladký krém, ale cesto so zreteľnými kopčekmi bielkového snehu.
Vo veľkej panvici roztopíme pri strednej teplote maslo. Vložíme asi 2- až 3-centimetrovú vrstvu cesta, ktorú dohladka rozotrieme. Spodnú stranu upečieme, potom cesto vidličkou krížom-krážom „preorieme“ a roztrháme na malé kúsky.
Vidličku odložíme a jednotlivé kúsky cesta pri silnej teplote obracačkou presúvame a obraciame dovtedy, kým sa všetky a zo všetkých strán neopečú dochrumkava. Posypeme práškovým cukrom – podávame čerstvé.