
Proti skočkám a bzdochám na kapustovinách pôsobí odvar z mäty piepornej. FOTO – ar
V súčasnosti je najrozšírenejšou ochranou proti chorobám a škodcom záhradných plodín chemická ochrana, prevažne s negatívnymi vplyvmi na zdravie a životné prostredie. Výnimky tvoria len biologické, sírnaté a obmedzene meďnaté prostriedky, o ktorých sme informovali čitateľov v predchádzajúcich príspevkoch.
Časť záhradkárov sa preto rozhodla pre biologickú ochranu rastlín bez použitia toxických chemických prípravkov aj s rizikom, že pri silnom výskyte škodlivých činiteľov a pri menšej účinnosti biologických prostriedkov dosiahne nižšiu úrodu, ale zdravých plodov. Okrem mechanickej ochrany využívajú najmä fytoterapiu a vzájomné pôsobenie, najmä repelentné pôsobenie niektorých rastlín. Pri fytoterapii sa využívajú z čerstvých alebo usušených rastlín nasledovné preparáty:
* kvasné vodné výluhy: rastliny necháme v sude alebo v inej vhodnej nádobe kvasiť vo vode (najlepšie v dažďovej a na slnku) 3 až 4 dni,
* nálevy: rastliny sa máčajú v horúcej vode najmenej 24 hodín,
* odvary: nálevy sa ešte povaria na miernom ohni asi 20 minút,
* maceráty: kvety rastlín sa máčajú v studenej vode do 3 dní tak, aby sa neskvasili a potom sa výluh scedí.
Takto pripravené preparáty z rastlín sa použijú buď riedené, alebo neriedené na postrekovanie rastlín, prípadne na zálievku pôdy podľa receptúr uvedených v odbornej literatúre (napríklad brožúra Biozáhradka, ktorú vydal ÚV Slovenského zväzu zväzu záhradkárov). Proti najčastejšie sa vyskytujúcim škodcom možno aplikovať, najmä na základe zahraničných skúseností, tieto rastlinné prípravky:
Pri výskyte rôznych húseníc a žravého hmyzu, predovšetkým na hlúbovinách a ovocných stromoch je vhodný postrek výluhom z listov lopúcha a paliny pravej, z vňate lastovičníka väčšieho, z koreňov stračonôžky a celej rastliny ostrôžky. Odvar možno použiť z listov rajčiaka a nálev z celej rastliny vratiča obyčajného.
Proti voškám na zelenine, ovocných i okrasných rastlinách sa odporúča nálev z celej rastliny v čase kvitnutia aksamietnice (Tagetes), z rozdrvených strúčikov cesnaku a celých rastlín vratiča obyčajného. Odvar môžeme použiť z rastlín bez koreňov prasličky roľnej, rebríčka obyčajného (myší chvost), z listov orechov, pálivej papriky a z listov rajčiaka. Vhodný je aj výluh z listov a koreňov púpavy a listov orličníka obyčajného, macerát z celých rastlín pŕhľavy dvojdomej i pŕhľavy malej, ako aj aksamietnice (Tagetes).
Proti rôznym chrobákom, najmä skočkám a bzdochám na kapustovinách pomáha odvar z listov rajčiakov alebo výluh z ostrôžky poľnej, či mäty piepornej.
Proti mravcom možno použiť výluh z vratiča obyčajného, z levandule a mäty piepornej, najlepšie vo vriacom stave. Aj proti roztočcom, hlavne na jabloniach a slivkách, ktoré spôsobujú tzv. medenku (bronzovo-hnedé sfarbenie listov) poslúži odvar z listov rajčiakov alebo kvasný výluh z celej rastliny ostrôžky poľnej, prípadne nálev z rozdrvených semien horčice roľnej a odvar z púpavy.
Proti motýľom mlynárika kapustového repelentne pôsobia nálev z vratiča obyčajného a paliny pravej, výluh z ostrôžky poľnej a macerát z listov rajčiakov.
Proti slimákom a slizniakom aplikujeme odvar z listov rajčiakov, z paprade samčej, materinej dúšky, nechtíka, šalvie a z cesnaku, ktoré majú repelentný účinok.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.