len chvíľkovou záležitosťou.
„Pri štúdiách sa ukázalo, že potraviny, ktoré naše telo úplne nespracovalo, môžu mať viacero priaznivých účinkov. Napríklad, nízkotučné mliečne výrobky sú bohaté na kalcium a proteíny. Ich účinkom začíname rozumieť až teraz,“ tvrdí Dr. Cindy Mooreová, riaditeľka nutričnej terapie na Cleveland Clinic v Ohiu a hovorkyňa Americkej dietetickej asociácie. Čoraz viac výskumov nachádza súvislosť medzi príjmom kalcia a dlhodobou kontrolou hmotnosti. Ženy, ktoré prijímajú kalcium najmä z mliečnych výrobkov, stratili za dva roky veľa nadbytočných kilogramov a telesného tuku, či cvičili alebo nie. Optimálna denná dávka kalcia je 1200-1500 miligramov, väčšina žien však za deň prijme len necelých 800 miligramov.
„Kalcium potláča vysoko špecifickú chemickú látku v skupine vitamínu D, ktorá podporuje ukladanie tukov a spomaľuje ich metabolizmus,“ tvrdí Mooreová. Pokusy na zvieratách dokázali, že dostatočná hladina kalcia vplýva na zvýšenie vnútornej telesnej teploty. Keď je telo teplejšie, spáli viac tuku. Tieto zistenia sa však ešte musia potvrdiť aj u ľudí.
„Tri nízkotučné jogurty denne by mali poskytnúť dostatočné množstvo kalcia, potrebného na potlačenie chemikálií, ktoré produkujú tuk. Aj kalciové doplnky majú podobné účinky, ale vždy je lepšie, keď látku získate zo stravy,“ vysvetľuje Mooreová. Sú hypotézy, že podobné účinky má aj sóda. Páliť tuky pomáha aj voda, dôležitá je najmä tá, ktorú prijímame v potravinách. Strava s vysokým obsahom vody vyvoláva pocit sýtosti. Už to znižuje prísun kalórií. Väčšina ovocia a zeleniny obsahuje 80-90 percent vody. Na vodu sú však bohaté aj potraviny s vysokým obsahom proteínov – vajcia a ryby, napríklad, obsahujú 70 percent vody. Na dlhší čas vie zasýtiť polievka, radia vedci. Netreba zabúdať ani na vlákninu. Dospelí by mali denne konzumovať aspoň 30-35 gramov. Jej nedostatok vyvoláva rôzne chronické ochorenia aj niektoré druhy rakoviny. Najlepším zdrojom vlákniny je opäť ovocie a zelenina. (tasr)