Sťažený odbyt hovädziny a jej veľké prebytky v západnej Európe môžu viesť k čiernemu obchodu a k pokusom dostať mäso či ďalšie výrobky do iných krajín. Naši veterinári však nepripúšťajú, že by sa k nám hovädzie mäso alebo výrobky s jeho zložkou mohli nekontrolovane doviezť. Podľa Štátnej veterinárnej správy je takýto reexport úplne vylúčený. „Každý dovoz prebieha tak, že daná krajina nám musí dať záruky. Ak by sa dovážalo niečo, napríklad hovädzie črevá alebo nejaké preparáty, z Írska cez Čechy k nám, tak by to muselo prísť s britským papierom a z Británie je dovoz zakázaný. Česi si chránia hranice rovnako ako my. Nevidíme dôvod spochybňovať ich opatrenia. Okrem toho, my testami aj tak dokážeme zistiť každú hovädziu bielkovinu,“ hovorí Dušan Hlinka zo Štátnej veterinárnej správy.
Postoj slovenských mäsospracovateľov je podobný. „Veríme atestom našich veterinárov, ktorí kontrolujú všetky dovozy od zahraničných dodávateľov. Myslím, že veterinári by sem nepustili rizikový tovar,“ tvrdí predseda predstavenstva mäsokombinátu Kabát Bratislava Stanislav Rizek. (ru)