
Ratatouille
1 kg zrelých rajčiakov, 2 baklažány (500 g), 500 g cukety, 1 červená, 1 zelená, 1 žltá paprika, 2 čerstvé, prípadne nakladané kajenské papričky, 250 g cibule, 3-4 strúčky cesnaku, 100 ml olivového oleja, 1 stonka rozmarínu, soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Rajčiaky vložíme na okamih do vriacej vody. Prudko ochladíme, šupu narežeme a stiahneme. Rozpolíme, jadierka odstránime, dužinu nahrubo posekáme.
Baklažány umyjeme, pokrájame na kolieska hrubé 1 centimeter, potom na kocky. Preložíme do cedidla, posolíme a necháme odstáť. Cuketu umyjeme, menšiu pokrájame na kolieska, kolieska väčšej cukety ešte rozpolíme, očistíme, pokrájame na kúsky. Papriku umyjeme, rozpolíme, očistíme a pokrájame na kúsky.
Kajenskú papričku rozrežeme, stopku a jadierka odstránime, očistené struky nadrobno pokrájame. Cibuľu ošúpeme, rozpolíme, pokrájame na plátky. Cesnak ošúpeme a posekáme. Kocky baklažánu v cedidle opláchneme a osušíme v kuchynskej utierke.
Vo veľkom hrnci rozpálime 3 až 4 lyžice oleja. Pri miernej teplote podusíme cibuľu a cesnak. Postupne po malých dávkach opečieme jednotlivé druhy zeleniny.
Jahody v želé caipirinha
2 chemicky neošetrené limetky, 1 kalíšok likéru Cachaia, 3 plátky želatíny, 250 g jahôd
Základné suroviny: 2 PL cukru
Brazílska Caipirinha je ideálny letný nápoj: výrazná kyslosť limetiek, decentná sladkosť, správne množstvo alkoholu a veľa ľadu pôsobia zázračne osviežujúco. V spojení so zrelými jahodami dostaneme skvelý dezert.
Želé
Limetky dobre umyjeme, rozštvrtíme, vytlačíme šťavu, pridáme cukor a brazílsky likér z cukrovej trstiny Cachaia. Dolejeme trochu studenej vody a miešame tak dlho, kým sa cukor úplne nerozpustí. Medzičasom ochutnáme: nemalo by to byť ani priveľmi sladké, ani príliš kyslé. Želatínu necháme v studenej vode zmäknúť a cez sitko prilejeme šťavu z limetiek - mali by sme dostať asi 0,3 l kvapaliny. Časť odoberieme a rozpustíme na miernom ohni. Rozpustenú horúcu želatínu prilejeme za stáleho miešania do zvyšnej limetkovej šťavy.
Jahody
Jahody očistíme, umyjeme, osušíme a pokrájame na malé kúsky. Uložíme ich do dvoch pohárov na šumivé víno, zalejeme tekutou želatínou a dáme na asi 25 minút do chladničky. (Podľa teploty v chladničke, môže trvať o niekoľko minút dlhšie, kým tekutina zoželíruje.) Poháre ozdobíme podľa chuti ovocím.
Do želé môžete namiesto jahôd na tento dezert použiť aj čerešne, maliny alebo ananás.