
- Japonsko produkuje ročne asi milión ton jabĺk? Sú významným produktom na tamojšom trhu. Veľké farebné plody si cenia aj ako darčeky. Jablká rôznym spôsobom maľujú a zdobia znakmi, ktoré vyjadrujú želanie šťastia a všetkého dobrého. Medzi najuznávanejšie japonské odrody patrí Fudži a Mutsu. Červené Fudži bolo vyšľachtené z výberu kríženia Ralls Janet a Delicious v roku 1962. Jablko pomenovali po meste Fidžisaki a podľa Fudži, najvyššom vrchu Japonska. Obľúbená odroda Mutsu vznikla krížením jablka Indo s Golden Delicious. Triploidná odroda má veľké žltozelené plody, ktoré dozrievajú v strede sezóny.
- brokolica si už našla miesto aj na našom trhu? Zaslúžila by si väčšie rozšírenie i v záhradách, pretože v porovnaní s príbuzným karfiolom má niekoľko predností. Pri pestovaní je menej náročná, obsahuje o tretinu viac vitamínu C a fosforu ako karfiol. Obsah železa je dvojnásobný, vápnika päťnásobný. Takmer neuveriteľný je 70-krát vyšší obsah karoténu (provitamín A). Brokolicu vysievame od apríla do júla. Po piatich až šiestich týždňoch ich sadíme do sponu 50 x 50 centimetrov na hriadku vyhnojenú kompostom. U nás sa pestuje najmä remontantná brokolica s menšími, ale postupne dozrievajúcimi ružicami. Konzumovať môžeme aj brokolicové listy, ktoré sa pripravujú podobne ako kel. Ružice zberáme skôr, ako rozkvitnú.
- oleander pochádza zo Stredomoria? Mnohé rodiny ho pestujú pre krásne a voňavé kvety bielej, ružovej, červenej alebo žltej farby. Ľahko sa rozmnožuje zakoreňovaním odrezkov. Na rozmnožovanie sú najvhodnejšie výhonky starších rastlín, ktoré nekvitnú. Zrežeme ich tesne pod desiatym listom, listy z dolnej polovice odstránime a odlistenú časť ponoríme do pohára s vodou. Pohár postavíme na svetlé miesto, ale nie na priame slnko. Vodu len občas doplníme. Po niekoľkých týždňoch sa objavia prvé korienky. Keď dorastú asi na tri centimetre, odrezky vyberieme z vody a vysadíme do črepníkov s priemerom šesť centimetrov. (pav)