
Taleto je poloneskorá odroda cibule s veľmi dobrým výnosom.
Cibuľa patrí k najrozšírenejšej a najobľúbenejšej zelenine. Zároveň je príchuťou i koreninou. Oceňujú sa aj jej liečebné účinky. Vlasťou cibule je Stredná Ázia a severozápadná India. Pestovali ju a vo veľkom konzumovali už v starom Egypte. Do strednej Európy sa dostala z Talianska ešte v stredoveku.
Táto plodina obsahuje mnoho biologicky cenných látok: vitamíny B1, B2, C, rovnako aj A a E. Sto gramov cibule obsahuje okolo 130 miligramov draslíka, 10 mg sodíka, 22 mg vápnika, 7 mg magnézia, 0,3 mg mangánu, 1,1 mg železa, 0,1 mg medi, asi 14 mg fosforu, 60 mg síry, veľa zinku, trocha jódu, chrómu i kremíka. Tieto prvky sú veľmi cenné pre náš organizmus.
Cibuľa zosilňuje kosti a nechty, dodáva krásu vlasom a pleti alabastrovový vzhľad. Povzbudzuje činnosť pečene a slinivky brušnej, podobne aj činnosť srdca a štítnej žľazy, upokojuje nervy, znižuje krvný tlak. Má antitoxické a antiinfekčné vlastnosti, pôsobí profylakticky a liečivo. Prostatu nielen lieči, ale aj zabraňuje jej ochoreniu. Má neobyčajne cennú vlastnosť: zlúčeniny obsiahnuté v cibuli zabraňujú tvorbe zrazenín v cievnom systéme a už jestvujúce liečia. Pre tých, ktorí sa nestravujú racionálne, je požívanie cibule zvlášť vhodné. Pamätajme však nato, že surová je ťažko stráviteľná.
Cibuľa má takmer neobmedzené použitie v kuchyni. V rôznej forme sa uplatňuje v ľudovom liečiteľstve. Pomáha pri takých neduhoch, ako je kašeľ, astma, zápal horných ciest dýchacích, zle sa hojace rany, vredy, črevné parazity, hnačka i nádcha. (všk)