Vianočné pečivo
Obľúbené vianočné pečivo ako vanilkové rožky, medvedie labky či linecké kolieska a pusinky si môžete pripraviť podľa overených receptov.
Vanilkové rožky
Vanilkové rožky sú jedným z najobľúbenejších vianočných koláčikov a sú aj jednoduché na prípravu. Pôvodne pochádzajú z Rakúska. Tvar polmesiaca makú údajne na oslavu porážky osmanských vojsk pri Viedni v roku 1683.
Pozrite si celý recept na vanilkové rožky.
Medvedie labky
Obľúbeným vianočným pečivom sú aj medvedie labky. Pomenovanie dostali podľa formičiek v tvare labky, v ktorých sa pôvodne pripravovali. Dnes si môžete vybrať z rôznych tvarov zvieratiek, rožtekov či postavičiek.
Pozrite si celý recept na medvedie labky.
Plnené oriešky
Cesto na oriešky sa podobá tomu na medvedie labky. Rozdiel je v tvare a tiež v tom, že oriešky bývajú naplnené lahodným maslovým krémom.
Pozrite si celý recept na plnené oriešky.
Linecké cesto na kolieska
Linecké koláčiky sa robia z lineckého cesta, čo je obdoba krehkého cesta. Pri vykrajovaní môžete zvoliť rôzne tvary a cez drobné dierky nechať vyniknúť ovocný džem, ktorými linecké koláčiky spojíte.
Pozrite si celý recept na linecké koláčiky.
- Pozrite si overené recepty na linecké kolieska.
Čokoládové crinkles
Vo vnútri krásne mäkké a zvrchu jemne chrumkavé. Také sú crinkles, koláčiky pôvodom z Minnesoty. Ich anglický názov odkazuje na typický popraskaný povrch, ktorý sa dosiahne pri krátkom pečení v rúre.
Pozrite si recept na obľúbené čokoládové crinkles.
Bábovka
Ak nemáte čas piecť drobné vianočné pečivo a koláčiky, môžete si v čase Vianoc pripraviť aj bábovku. Tento pôvodne sviatočný koláč si určite nájde miesto aj na vašom štedrovečernom stole, najmä ak bábovku upečiete v netradične tvarovanej forme.
Pozrite si recepty na bábovku.
Išelské tortičky
Išelské tortičky sú pôvodom z Rakúska a nesmú chýbať medzi tamojším vianočným pečivom. Recept na ne pochádza z 19. storočia z cukrárne Zauner v Bad Ischli. Za tie roky tortičky prešli viacerými obmenami.
Pozrite si recept na išelské tortičky.
Fúkané kokosové rožky
Obmena vanilkových rožkov avšak s tým rozdielom, že fúkané rožky by mali byť duté.
Pozrite si recept na fúkané kokosové rožky alebo aj fúkané orechové rožky.
Parížske rožky
Sušené cesto podobné laskonkám pri parížskych rožkoch pokryjete lahodným kakaovým krémom a polejete čokoládovou polevou.
Pozrite si celý recept na fantastické parížske rožky aj s fotopostupom alebo ďalší recept na rožky s videopostupom.
Kokosové pusinky | Kokosky
Snehové pusinky sú skvelým príkladom, ako využiť v kuchyni počas Vianoc prísady, ktoré vám zostanú po pečení iných koláčikov. Hlavnými ingredienciami sú bielka a kokos. Primiešať do nich môžete aj pomleté oriešky.
Pozrite si recept na kokosové pusinky s fotopostupom. Ak vám zostal iba prebytok bielkov, môžete vyskúšať spraviť čisté snehové pusinky.
Laskonky
Laskonky ako z cukrárne si môžete pripraviť aj na štedrovečerný stôl. Naplníte ich lahodným žĺtkovým krémom.
Pozrite si recept na kokosové laskonky.
Makronky
Lahodné francúzske makronky možno nie sú typickým slovenským vianočným pečivom, no ide v podstate o farebné pusinky s mandľovou múčkou. Ak ste ich ešte nikdy nepiekli, odporúčame vyskúšať si recept v predstihu pred vianočným pečením.
Pozrite si recept na makronky a prečítajte si tiež rady na pečenie makroniek.
Šamrole
Trubičky plnené snehom prezývané šamrole či kremrole si vyžadujú náročnejšiu prípravu, ale odmenou na vianočnom stole vám bude chutná cukrovinka ako z cukrárne.
Pozrite si celý recept na plnku do domácich poctivých šamrol a postup na prípravu trubičiek z lístkového cesta.
Kokosová roláda
Ďalší menej tradičný zákusok na vianočnom stole, no o to chutnejší. Kokosová roláda je skvelým vláčnym doplnkom k iným suchším koláčikom.
Pozrite si celý recept na obľúbenú kokosovú roládu.
Dvojfarebné kocky
Dvojfarebné kocky možno poznáte aj pod názvom domino rezy. Ide o tradičný zákusok pripravovaný s orechmi a rumom.
Pozrite si celý recept na dvojfarebné kocky.
Pozrite si všetky recepty na tradičné vianočné pečivo.
Medovníky
Medovníčky sú pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Ozdobou z cukrovej polevy im môžete dodať ešte sviatočnejší vzhľad. Perníky ;si môžete upiecť aj čisté, pripravili sme pre vás aj recepty, pri ktorých budú medovníčky mäkké hneď po upečení.
Medovníky - recept na cesto

Kto pečie medovníky pravidelne, určite má obľúbené medovníkové cesto. Ak sa perníky iba začínate učiť piecť, môžete sa inšpirovať overenými receptmi.
Pozrite si ďalšie recepty na medovníky a medovníkové cesto.
Poleva na zdobenie medovníkov
Ak ste sa rozhodli ozdobiť si medovníky, môže byť ťažké vyznač sa v spleti rôznych receptov. Tento recept na polevu na zdobenie medovníkov je odskúšaný. Mnohí si ho pochvaľujú a s touto polevou dokážete robiť na perníkoch aj jemné detaily.
Pozrite si ďalšie recepty na polevy na zdobenie medovníkov.
Mäkké medovníky
Ak pečiete medovníčky na poslednú chvíľu pred sviatkami, nechce sa vám čakať kým zmäknú. Tieto perníky sú vláčne hneď po upečení a zostanú mäkké aj dlho potom.
Pozrite si celý recept na medovníky mäkké hneď po upečení.
Špaldové medovníky
Múka v medovníkoch nemusí byť iba obyčajná biela, môžete použiť aj špaldovú. Aj s ňou budú medovníky mäkké už po upečení.
Pozrite si celý recept na špaldové medovníky.
Vianočné medovníky - video aj s receptom
Pozrite si tiež inšpirácie na zdobenie vianočných medovníkov.
Vianočné koláče aj nepečené
Niekto nedá dopustiť na žĺtkové rezy a iná na tradičné medové rezy. Do zoznamu vianočných koláčov sme pridali aj niekoľko receptov na tie nepečené ako šuhajdy, grilážové rezy, kokosové guľky či kávové zrná.
Šuhajdy
Tradičné čokoládové šuhajdy môžete naplniť orechmi, kokosom ale aj makom. Základnou surovinou okrem čokolády je aj rum.
Pozrite si recept na orechové šuhajdy alebo aj na kokosové či makové šuhajdy.
Pozrite si všetky recepty na vianočné plnené košíčky.
Žĺtkové rezy
Vynikajúci koláč so žĺtkovou polevou, ktorý sa skvele hodí aj na Vianoce.
Pozrite si recept na tradičné žĺtkové rezy.
Medové rezy
Medzi vianočným pečivom u niektorých ľudí nikdy nechýbajú ani obľúbené medové rezy.
Pozrite si recept na prípravu medových rezov aj s videopostupom.
Pozrite si ďalšie recepty na medové rezy a koláče s medom.
Kokosové guľky
Kokosové guľky sú dobrý spôsob ako minúť ingrediencie, ktoré vám zostali z iných koláčikov. Môžete do nich dať v podstate čokoľvek - odrezky z iných koláčov, kokos, salko i orechy a kto má chuť aj trochu rumu.
Pozrite si recept na kokosové guľky a ďalšie recepty na nepečené guľky.
Punčové rezy
Ani šťavnaté punčové rezy u niektorých ľudí na sviatočnom stole nemôžu chýbať.
Pozrite si recept na punčové rezy.
Metrový koláč
Metrový koláč alebo metrák sa podobá na roládu, ibaže nemá typický slimákový prierez. Názov koláča odkazuje na jeho dĺžku, nemá síce meter ale nemá od toho ďaleko.
Pozrite si overený recept na metrový koláč aj s videopostupom.
Kokosové ježe
Jednoduchý koláč namáčaný v čokoládovej poleve a posypaný strúhaným kokosom sa skvele hodí k Vianociam.
Pozrite si recept na kokosové ježe.
Štedrák
Tradičný a veľmi chutný kysnutý vianočný koláč, ktorý má štyri druhy plniek. Štedrák nesie meno podľa toho, kedy sa pripravuje - na Štedrý deň, ale aj podľa bohatej náplne.
Pozrite si celý recept na tradičný štedrák.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na rôzne štedráky.
Opitý Izidor
Tento tradičný vianočný koláčik je vynikajúcim doplnkom k suchším koláčikom. Má skvelú orechovú plnku aj kakaový krém. Meno dostal vďaka dávke rumu.
Pozrite si celý recept na koláč opitý izidor.
Pavlova torta
Pavlova torta je pôvodom z Austrálie alebo Nového Zélandu a nesie meno po slávnej baleríne Anne Pavlovovej. Po správnosti by sa preto mala volať Pavlovovej torta. V krajinách ide o veľmi sviatočný koláč a podáva sa uprostred leta, počas ktorého sa na južnej pologuli konajú aj Vianoce. Chutná je však aj v zime.
Pozrite si celý recept na Pavlovu tortu.
Grilážové rezy
Obľúbený vianočný koláčik, ktorý netreba piecť. Pri príprave plnky treba dôverovať tomu, že teplo vaše ingrediencie spojí. A potom rýchlo hor sa do natierania oblátok.
Pozrite si recept na grilážové rezy so salkom alebo aj na netradičné makové grilážové rezy bez salka.
Tiramisu
Lahodné a svieže tiramisu si nemusíte užívať iba v lete. Vďaka svojej elegantnosti sa hodí aj na sviatočnú hostinu.
Pozrite si celý recept na tiramisu alebo sa inšpirujte ďalšími receptmi na tradičné aj menej tradičné tiramisu.
Kávové zrná
Drobné koláčiky pripomínajúce kávové zrnká si vyžadujú precíznosť a špeciálnu formičku. Odmenou vám bude chutný nepečený zákusok na vianočnom stole.
Pozrite si celý recept na najlepšie kávové zrná.
Pozrite si všetky recepty na vianočné koláče.
Vianočné polievky (Štedrá večera)
Kapustnica nie je jediná polievka, ktorá sa objavuje na stoloch počas Štedrej večere. V niektorých rodinách si pripravujú na Vianoce polievku z húb, šošovice či fazule. Všetky sú veľmi chutné a záleží len na vás, ktorá bude vaša tradičná.
Vianočná kapustnica
Koľko domácností, toľko receptov na kapustnicu. Každý má tu svoju obľúbenú a buď do nej dáva klobásu alebo je úplne bez mäsa, naberá ju s kapustou ale aj bez nej a varí v nej vlastnoručné pozbierané huby či hríby z obchodu.
Pozrite si recept na vianočnú kapustnicu od Jakuba Fila, zástupcu šefrédaktorky denníka SME a inšpirujte sa tiež ďalšími receptami na kapustnicu.
Vianočná šošovicová polievka
Na mnohých vianočných stoloch sa dodnes zachovala šošovicová polievka. Pripraviť si ju môžete na rôzne spôsoby.
Pozrite si recept na šošovicovú polievku s klobásou a šošovicovú polievku s hubami a slivkami.
Slávnostná hubová polievka
Hubová krémová polievka na kyslo môže byť chutnou obmenou kyslej kapustnice.
Pozrite si recept od šéfkuchára na vianočnú hubovú polievku nakyslo a ďalšie vianočné polievky od šéfkuchárov.
Vianočná fazuľová polievka
Ďalšou obľúbenou strukovinou na štedrovečernom stole je fazuľa.
Vianočná rybacia polievka
K Vianociam niektorých ľudí neodmysliteľne patrí aj rybacia polievka. často ju nájdete na stoloch najmä na južnom Slovensku. Môžete do nej použiť odrezky z kapra alebo si ju pripraviť z filiet z lososa či pstruha.
Pozrite si recept na vianočnú rybaciu polievku.
Pozrite si recepty na ďalšie tradičné vianočné polievky.
Vianočný šalát (Štedrá večera)
Tradičný vianočný majonézový šalát, ktorý poznáme zo slovenských domácností, sa v krajine svojho pôvodu - v Rusku - nazýva šalát Olivier. Hovorí sa, že šéfkuchár Lucien Olivier ho vytvoril v 60. rokoch 19. storočia.
Aký typ zemiakov treba na šalát
Tradičné zemiaky sa delia na štyri typy - A, B, C a D. Každý je vhodný na prípravu iného druhu jedla.
Práve varný typ A je vhodný na prípravu vianočného šalátu. Tieto zemiaky sa nerozvárajú a teda pevne držia aj po uvarení.
Vianočný majonézový šalát
Do vianočného majonézového šalátu môžete pridať koreňovú zeleninu, hrášok kyslé uhorky či vajíčko. Základom býva domácky pripravená majonéza, ale môžete použiť aj tú z obchodu. Ak chcete zemiakový šalát odľahčiť, polovicu majonézy nahraďte smotanou.
Pozrite si recept na majonézový šalát podľa šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha.
Zemiakový šalát bez majonézy s cibuľou
Ľahšia obmena tradičného vianočného šalátu nepoužíva majonézu. Tento zemiakový šalát nakyslo sa skvele hodí k vyprážaným rybám.
Pozrite si celý recept na zemiakový šalát bez majonézy s cibuľou.
Viedenský zemiakový šalát
Zemiakový šalát bez majonézy je aj viedenský šalát, do zálievky však pridáte aj horčicu. Má vynikajúcu kyslastú chuť.
Pozrite si recept na viedenský zemiakový šalát.
Zemiakový šalát s jogurtom
Ak chcete štedrú večeru odľahčiť, môžete použiť namiesto majonézy aj jogurt.
Tento recept na zemiakový šalát s jogurtom používa aj stopkový zeler.
Vegánsky zemiakový šalát
Ak máte v domácnosti vegána, potešte ho na Vianoce zemiakovým šalátom s majonézou bez vajec.
Prejdite na recept na vegánsky zemiakový šalát.
Pozrite si ďalšie recepty na zemiakové šaláty.
Losos, kapor či pstruh na Vianoce (Štedrá večera)
Losos - recept
Pripraviť si lososa na Vianoce má mnohé výhody. Je veľmi chutný nevyprážaný a nezvykne mať toľko kostí ako kapor či filé z tresky. Chrumkavosť mu môžete dodať posýpkou zo strúhanky.
Pečený kapor na masle
Ak chcete mať na Vianoce zdravšiu verziu kapra, nemusíte ho vyprážať. Chutný je aj pečený na plechu. Takéhoto kapra na masle zvládne pripraviť aj začiatočník.
Pozrite si recept na kapra na masle od blogera Lóranta Kutlíka.
Vyprážaný kapor
Tradičný vyprážaný kapor je klasika, ktorou nič nepokazíte. Pred prípravou môžete podkovičky na pár hodín namočiť do mlieka, ak ste rybu kupovali priamo z rybníka.
Pozrite si celý recept na vyprážaného kapra.
Pozrite si ďalšie recepty na vianočnú rybu.
Pečený kapor na víne
V niektorých rodinách si na Vianoce kapra pečú na víne. Dodá mu to netradičnú chuť.
Pozrite si recept na kapra na víne.
Pozrite si ďalšie recepty na vianočného kapra.
Pstruh s bylinkami

Ak ste sa na Vianoce rozhodli pripraviť pstruha, môžete ho robiť na masle či na víne. Chutný je aj pripravený v alobale, ktorý v rybe udrží všetky šťavy.
Pozrite si celý recept na pstruha s bylinkami.
Pozrite si všetky recepty zo pstruha.
Vianočné nápoje
Na štedrovečernom stole nesmú chýbať ani obľúbené nápoje. Či už nealkoholické alebo alkoholické, môžete si pripraviť punč alebo vaječný likér.
Vianočný punč
Väčšinou sa ním zahrievate na vianočných trhoch, no punč si môžete pripraviť aj doma na Štedrý deň.
Pozrite si recept na alkoholický vianočný punč.
Pozrite si recepty na rôzne druhy punču.
Nealkoholický punč
Tento nealkoholický punč je vhodný pre každého, kto nechce na Vianoce piť alkohol a odľahčiť si tak trávenie. Deťom a tehotným ženám nahraďte čierny čaj bezkofeínovou verziou.
Pozrite si recept na nealkoholický punč.
Pozrite si ďalšie recepty na punč či varené víno.
Vaječný likér
Domácemu vaječnému likéru sa ten z obchodu nikdy nevyrovná. Jeho príprava nie je až taká zložitá, ako by sa mohlo zdať.
Pozrite si recept na domáci vaječný likér.
Vianočný vaječný likér
Tento recept na vaječný likér využíva viac voňavého korenia, vďaka ktorému tento nápoj skvele dopĺňa vianočnú atmosféru.
Pozrite si recept na vianočný vaječný likér.
Vianočný likér
Ak by ste si chceli na Vianoce pripiť s niečím výraznejším, môžete si pripraviť vlastný vianočný likér. Treba začať v predstihu.
Pozrite si všetky recepty na vianočné likéry.
Ďalšie vianočné recepty
- Pozrite si tiež recepty na tradičné vianočné jedlá ako oplátky, opekance, kapustnicu či kapra.
- Inšpirujte sa vianočnými receptami z redakcie denníka SME.
- Ďalšie recepty z redakcie SME na slané i sladké vianočné jedlá.
- Pozrite si recepty na zdravé vianočné koláčiky.